Росен Желязков
на снимката: Росен Желязков

В доста неясно изявление на извънреден брифинг транспортният министър Росен Желязков съобщи, че „през следващите дни ще реша дали да уважа решението за освобождаването на мениджмънта на Съвета на директорите на БДЖ“. Този коментар е по повод подадените молби за предсрочно освобождаване на тримата членове на ръководството. Според Желязков оставките са по негово искане и като мотиви той посочва лоша комуникация:

„Още в стъпването ми в длъжност финансовото състояние на БДЖ беше обсъдено с ръководството на холдинга. Бях уверен, че няма никакви индикации за проблеми в дружествата в рамките на холдинга. На 24 октомври назначих одитен доклад в дружествата за разписанието на влаковете, за подвижния състав и текущото финансово състояние. Неясно за мен се появи в медиите за доклади за проблеми в холдинга. И до момента не разполагам с текста на този доклад. Такъв доклад до мен не е изпращан. Твърди се, че същият документ е изпратен и до ДАНС“ – каза министърът.

По думите му процедурата за обществена поръчка за новите мотриси е спряна и той очаква доклад на Агенцията за обществени поръчки.

„Процедурата за закупуване на новите мотрисни влакове е спряна. Очаквам всеки момент КЗК да се произнесе. В никакъв случай прекратяването на договорите с директорите не е оценка за работата им. Но то е основание в следващите дни да преценя поотделно необходимостта или не да приема всяка една от тях“, каза Желязков.

Тримата членове на съвета на директорите на Холдинг БДЖ подадоха оставките си днес. Става дума за шефа на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, за главния изпълнителен директор Владимир Владимиров и за финансист №1 в жп компанията Филип Алексиев.

Тримата са сложили подписи под молби за напускане след заседание на борда късно снощи, след като деловодството на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е било вече затворено.

В момента жп превозвачът е в тежко състояние. Липсват здрави локомотиви и вагони, с които да се движат влаковете, което поставя под риск както здравето и живота на пътниците, така и на обслужващия персонал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!