Турски поток

Tайно сме подписали договор с „Газпром“ за изграждане на нов магистрален тръбопровод през нашата територия към Европа. Това се разбира от новина на „Ройтерс“.

Унгария и руската компания са подписали договор за доставка на газ към Унгария чрез газопровода „Турски поток“. Унгарският външен министър Петер Сийярто, казва че с проекта са ангажирани още България и Сърбия, съобщава „Ройтерс“. Същата информация е качена и на сайта на унгарското правителство.

Остава отворен въпросът дали само българската общественост е в неведение за строителството на газопровода и направена ли е консултация преди подписването с ЕС и Еврокомисията, които по регламент трябва го разрешат.

До тук, информацията излиза „на час по лъжичка“. Ето и публичната й част у нас през последния месец:

– На 20 юни страната подписа с „Газпром“ пътна карта за пренос на 16.5 млрд куб. м. газ. Тогава енергийният министър Теменужка Петкова беше на посещение в Русия.

– На 23 юни, президентът на „Газпром“ Алексей Милер обяви, че „европейски партньори проявяват интерес към продължението на газопровода „Турски поток“ до Европа“, но не назова с коя страна се водят преговорите.

– Десет дена по-късно (03 юли), енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че до две седмици ще бъде пусната поръчка за строителството на хъба край Варна – „Балкан“.

Има и друга притеснителна информация: доставките за Унгария са планирани за началото на 2019-та година, т.е. само след година и половина. До сега строителството на големи енергийни проекти не ни се удава успешно, а при малките (междусутемните връзки със съседните страни) закъсняваме. До момента имаме реализирана само една междуситемна връзка – с Румъния, чиито пусков срок закъсня с три години, а проектът за връзка с Гърция стартира заедно с румънския и трябва да е готов към 2020-та. Другите два интерконектора – с Турция и Гърция са в много начална фаза.

С оглед на пропуснатото, по всяка вероятност, съгласуване с ЕС и кратките срокове, има реална опасност отново да влезем във втори казус ала-Белене с още по-големи милиардни неустойки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук