Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която снощи загина граничен полицай. 30-годишният служител на МВР е убит снощи около 20.35 часа в района на елховското село Голям Дервент.

По думите на главен комисар Тодоров, граничният наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерство на отбраната се натъкват на дупка в оградата.

„Слизайки от служебното МПС, нашият служител осветява среза и последва изстрел от съседната територия на Република Турция. Още с първия изстрел колегата е убит. Военният успява да се укрие зад МПС-то, по него също се стреля и той отвръща. По думите му по него са произведени 10-15 изстрела. За щастие той остава невредим“, обясни главният секретар на МВР.

Комисар Петър Тодоров уточни, че след стрелбата групата мигранти се оттегля към вътрешността на Турция.

„Осъществен е контакт с турските власти и са предприети действия. Това, което искам да подчертая е, че ще вземем всички необходими мерки. Разпоредил съм да има дълго оръжие във всеки наряд с цел безопасност на служителите. Другото, което е изключително важно, е да се пристъпи незабавно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само около стотина ефективни. Това води до чувство на безнаказаност в трафикантите. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията. Нека да се вземат от законодателния орган съответните мерки“, категоричен бе главният секретар на МВР.

„Много екипи работят в Турция. Имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона“, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му, полицаите, които са изпратени да охраняват границата, имат оръжие и са подготвени. Убитият полицай има 8-годишен опит, допълни Демерджиев, като изрази съболезнования на семейството и колегите на Петър Бъчваров.

Стоянов: Загиналият полицай е бил с автомат „Калашников“

Военнослужещият е бил екипиран с автомат „Калашников“, 762 милиметров. Това съобщи малко по-рано сутринта на брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов.

„Аз лично считам, че това е криминален случай на каналджии, които по един или друг начин се опитват да продължат своята нелегална дейност, за съжаление платена с цената на един човешки живот“, заяви Стоянов.

„Мерки, разбира се, че ще бъдат взети, най-очакваното, което е, да подготвим военнослужещи по-добре с необходимите защитни средства“, каза още министърът на отбраната.

Оръжието, с което е станало убийството, е било притежание на каналджия, не на обикновен мигрант, съобщи своята хипотеза Стоянов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук