rt - russia today
Логото на RT - Russia Today

В неделя Украйна заклейми руската държавна телевизия RT като подстрекател към геноцид, след като водещ заяви, че украинските деца, които са виждали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, е трябвало да бъдат удавени, предаде „Ройтерс“.

В предаването си, излъчено миналата седмица, Красовски заяви, че децата, които критикуват Русия, трябва да бъдат „хвърлени направо в река със силно течение“.

Красовски е провоенен коментатор в руската телевизия, който е санкциониран от Европейския съюз.

Той реагира на разказа на руския автор на научна фантастика Сергей Лукяненко за това как при първото си посещение в Украйна през 80-те години на миналия век децата му казали, че биха живели по-добре, ако Москва не беше окупирала страната им.

„Трябваше да се удавят в Тисина (река)“, каза в отговор Красовски. „Просто удавете тези деца, удавете ги.“ Алтернативно, каза той, те могат да бъдат натикани в колиби и изгорени.

В кратък откъс от интервюто в социалните медии Красовски също така се изсмя на съобщенията, че руските войници са изнасилвали възрастни украински жени по време на инвазията.

„Правителствата, които все още не са забранили RT, трябва да гледат този откъс“, заяви външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба в Twitter.

„Агресивно подстрекаване към геноцид (ще дадем този човек под съд за това), което няма нищо общо със свободата на словото. Забранете RT в целия свят“, добави Кулеба.

Руската държавна телевизия, която е силно контролирана от Кремъл, е гласовит поддръжник на руската инвазия в Украйна, отбелязва „Ройтерс“.

Водещите редовно отхвърлят съобщенията за руски военни престъпления и много от тях използват ефирното време, за да призоват президента Владимир Путин да предприеме още по-агресивен подход към инвазията.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук