Гигантска подземна изба е превърната в атракция. Високопоставени държавни гости могат да получат малко депо за своите ценни винени колекции.

Твърди се, че най-голямото богатство на тази страна е заровено дълбоко под земята. В подземен град с разклонени улици са подредени големи дъбови бъчви. Някогашна мина за добив на варовик е превърната в огромна винарска изба, достигаща на места 80 метра дълбочина. Тук отлежава и се съхранява вино при постоянна температура 10 градуса и висока влажност.

Дългите 120 километра тунели не се намират под някое село близо до Рейн, нито в Бургудния или Тоскана. Системата от тунели се намира на място, което малко хора асоциират с виното – в Молдова.

За много тази страна е „бяло петно” в областта на винарската индустрия. Виното, обаче, е основателен повод за гордост на тази държава.

Преди разпадането на социалистическата система, Молдова беше позната като „градината на Съветския съюз”.

Черноземът и мекият климат предоставят идеални условия за развитието на лозарството. Износът на вино заема голям дял в експортната листа на страната.

Най-голямата изба в Европа, според собствените им твърдения, принадлежи на винарната „Криково” , която се намира в едноименния молдовски град.

В трезорите се съхранява най-голямата колекция от вина, съдържаща 1,25 милиона бутилки, включително на известни личности.

Държавното предприятие за производство на вино, създадено през 1952 година, е известно със своята система от тунели в старата варовикова мина. Според исторически сведения, експлоатацията й е започнала през XIV век. Избата се намира в лозарския град Криково с около 11 хиляди души население, недалече от столицата Кишинев.

Единственият начин да се придвижват гостите из подземния лабиринт е с микробус.

Криково е истински подземен град с улици и булеварди, които носят имената на извести винени сортове грозде като „Пино”, „Шардоне” или „Совиньон”.

Подземните улици водят до залата за дегустация, посещавана от известни личности като Юри Гагарин, който е бил един от първите гости на избата. Шегаджии твърдят, че е „полял” под земята първия полет в космоса, а „търсенето на изход от лабиринта” е продължило два дни.

По стените на залата има цяла галерия от снимки на известни гости, сред които бившите съветски лидери Нитика Хрушчов и Михаил Горбачов, бившия шеф на ФИФА Сеп Блатер, Жозе Мануел Барозо по времето, когато е председател на Европейската комисия. Руският президент Владимир Путин е слязъл на 50 метра под земята, за да отбележи своя 50-ти рожден ден.

Путин, впрочем, е един от хората, които съхраняват в частното си депо най-много бутилки. Подобни „мини-складове” притежават президентът на Беларус Александър Лукашенко, , бившият външен министър на САЩ Джон Кери, Доналд Туск. канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Оформянето на подобни ВИП-колекции се е превърнало в протоколна практика по време на официални визити на държавни и правителствени ръководители в Молдова. Колекциите от вино на известните личности се съхраняват там до второ нареждане.

Някои от бутилките в избата са покрити с прах и плесен, свидетелстващи за това, че се намират там от десетилетия – например част от колекцията на Херман Гьоринг, донесена като обезщетение от Червената армия.

Перлата в колекцията на подземния град на виното е обявената за последната останала в света бутилка великденско вино „Mogit David” – сладко вино от йерусалимско грозде, реколта 1902 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!