на снимката: Пламен Георгиев

Българи живеещи във Валенсия започнаха петиция срещу назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за генерален консул. Те обмислят протестни действия, ако подписката не е достатъчна за отмяна на правителственото решение.

Петицията вече е подписана от над 1900 души, които не са съгласни с назначението и подкрепят искането на българите във Валенсия, и броят на подписалите продължава да расте. С петицията се отправят и няколко въпроса към премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.

Много от недоволните, които са подкрепили петицията, са споделили и мотивите си да подпишат документа, а причините са както скандалите около имотите на Пламен Георгиев, така и практиката да се правят политически и неаргументирани назначения в дипломацията.

Ако петицията не е достатъчна, българите във Валенсия обмислят и протест срещу назначението, ако то стане факт.

Автономните области, обслужвани от Генералното консулство, са Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

По официални данни българите живеещи в тези райони са 43 531.

Предстои откриване на консулство на България в Барселона и тъй като се очаква то да бъде изключително натоварено, за негов ръководител е определен опитният досегашен консул във Валенсия Цветелин Цолов. Георгиев е гласен да  заеме неговото място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!