Българският консул в Хага Свилен Илиев се прибира в България, след като вчера стана ясно, че е събирал такса „коронавирус“ от български граждани. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева каза, че не са много потърпевшите хора и парите им ще бъдат върнати.

Вчера тя прекрати правомощията на Илиев, срещу него ще започне дисциплинарно производство заради събираните незаконно „такса“ коронавирус от посетителите на консулството. Исканата сума е била по пет евро за български граждани и по десет евро за други граждани.

Консулът обяснил, че парите щели да бъдат дадени за предпазни заграждения пред консулската служба, за да не се струпват много хора един до друг.

„Дори да е бил с най-добри намерения, не може в грубо нарушение на законите – сам да събираш такса от български граждани“, коментира Захариева и добави, че това не е първото нарушение на Свилен Илиев.

Министърът обаче отказа да назове другите му провинения. Тя изрази надежда това да не доведе до уронване на престижа на консулските служители и задгранични служители от всякакъв ранг.

„Предсрочното прекратяване на мандата е едно от най-тежките наказания, които един дипломат може да получи“, подчерта Захариева.

Когато се прибере консулът, ще му бъдат поискани обяснения от дисциплинарния съвет и ще се прецени какво наказание да му бъде наложено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!