Снимка: precinctreporter.com

Новият коронавирус няма предпочитания кого да зарази. В същото време според различни данни в САЩ, афроамериканците са по-уязвими от пандемията.

Експерти твърдят, че поради бедността тъмнокожите получават непропорционално здравно обслужване. Те се сблъскват с дискриминация по отношение на медицинските грижи и е по-вероятно да работят нещо, което изисква да излязат от домовете си.

Според главния хирург на САЩ вицеадмирал Джером Адамс, „е много вероятно тъмнокожите да имат диабет, сърдечни или белодробни заболявания“, пише АФП.

Тези хронични заболявания, които от своя страна са свързани с бедността и структурния расизъм, могат да доведат до по-сериозни форми на болестта COVID-19. Адамс, който самият е тъмнокож и има високо кръвно налягане и астма, заяви в интервю по CBS News:

„И аз, и много черни американци, сме изложени на по-висок риск от COVID“.

Въпреки че няма разпределение на общонационалните данни за случаите на COVID-19 по расов признак, все пак се наблюдава по-висока заболеваемост сред тъмнокожото население в САЩ.

В Чикаго 68 % от смъртните случаи, причинени от коронавирус, се падат на афроамериканците, които съставляват едва 30 % от населението на града. Същата тенденция се наблюдава в Северна Каролина, Луизиана, Мичиган, Уисконсин и столицата Вашингтон.

Според Джордж Бенджамин – изпълнителен директор на Американската асоциация за обществено здраве, проблемът е свързан също и със социалното положение. По-вероятно е тъмнокожите да упражняват нискоквалифициран труд, което ги излага на потенциално заразяване.

Тази част от населението работи повече в публичния сектори, смята той. Сред тях има много шофьори на автобуси, голяма част от тях използват обществения транспорт, за да отидат на работа, работят в домове за стари хора или в магазини за хранителни стоки, където са принудени да общуват с други хора.

Друг фактор е предубежденията, с които афроамериканците се сблъскват в рамките на системата за здравно обслужване. Доктор Джеймс Хилдърт – президент на Медицинския колеж в Нешвил, споделя, че в неговия град повечето първоначални тестове се провеждат в медицинския център на университета „Вандербилт“.

Голяма част от пациентите, които посещават тези центрове, имат медицинска застраховка. Едва наскоро са създадени три центъра за тестиране, управлявани от град Нешвил, предназначени за социално слабите и малцинствените общности. Това означава, че общината, в която живеят, и наличието на застраховка определят шансовете за тестиране, които в този случай намаляват.

Документирано е, че когато тъмнокожи потърсят медицински грижи, е по-малко вероятно да се обърне сериозно внимание на техните симптоми или да се лекуват адекватно, твърди доктор Ебони Хилтън – анестезиолог в Медицинския център на университета във Вирджиния.

Тази седмица група за граждански права отправи апел до здравния секретар на САЩ Алекс Азар да „публикува ежедневно расови и етнически демографски данни, свързани с тестване на COVID-19, тежестта на заболяването и резултатите на пациента“.

Според Юридическия комитет за граждански права, това е необходимо, за да се осигури стабилна реакция на общественото здраве и да се гарантира, че определени грижи и тестове няма да се предоставят по дискриминационен начин.

Според гражданското движение, Центровете за контрол и превенция на заболяванията вече са събрали информация, но умишлено я задържат.

Хилтън подчерта, че е в интерес на всички американци да се справят с проблема, защото вълната от коронавирус, която се разпространява между чернокожото и испаноезичното население на страната, в крайна сметка ще повлияе на всички останали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!