Великобритания дори не е близо до пика на заболяването от коронавирус, нито до отмяната на ограничителните мерки в страната. Това каза кметът на Лондон Садик Хан днес.

Той добави, че в столицата все още има много хора, които губят живота си и драстичните ограничителни мерки в страната трябва да продължат.

Премиерът Борис Джонсън в началото казваше, че забраната за напускане на домовете без основателна причина, ще бъде преразгледана след три седмици – които изтичат на Великден (католическият Великден е на 12 април – бел.ред.).

Но правителството даде ясно да се разбере, че те ще бъдат удължени, а здравният министър днес призна, че не знае кога ще приключи всичко. Ключовият момент ще бъде, когато случаите на заразени започнат да намаляват. Смята се, че на Великден ще бъде пикът, но до тогава остават само 4 дни.

Все пак има някакви наченки на забавяне на заразата, но учените смятат, че броят на заразените ще продължи да се увеличава поне още седмица.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че според него до пика остава поне седмица и половина.

Законът казва, че блокирането може да продължи вечно, ако министрите решат така. Няма никакви законови основания за преразглеждане на ограничителните мерки, което означава, че те могат да продължат с месеци, спрямо сегашното законодателство.

Ограничителните мерки включват: забрана за напускане на дома без основателна причина, в което влизат пазаруването, ходенето на работа или търсенето на медицинска помощ; веднъж на ден хората имат право да излязат да спортуват на открито. Законът забранява събиранията на повече от двама души на публични места, освен, ако не са от едно домакинство. Глобата за нарушителите е 30 паунда при първо провинение и до 1 000 паунда при трето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!