Бъдещият спад на икономиката, а не коронавирусът, тревожат германците най-много. Те не се страхуват за своето здраве и работа в нормални условия. Това показват данните от изследването „Страховете на германците“, проведено от голямата застрахователна компания R+V. Тя провежда редовни изследвания по този въпрос от 1992 г.

В сравнение с 2019 г. страхът от тежко заболяване и безработица се е повишил с едва 6 пункта: днес 45% от германците се страхуват да не загубят работата си или да се разболеят. Повечето анкетирани са доволни от правителствените мерки за справяне с пандемията от коронавирус.

Индексът „германски страх“ в момента се намира на едно от най-ниските нива, откакто се провеждат изследванията. По-нисък е бил само през 2019 г., когато неговата стойност е била 35%.

Съветникът на компанията R+V, известният политолог Манфред Шмид от Хайделберг определя тези резултати като сензация. Според него в днешната ситуация германците правят впечатление на безгрижни хора.

Шмид редовно оценява в продължение на 15 години резултатите от допитването „Страховете на германците“. То отразява душевното състояние на жителите на Федералната република. Въпросите, които се задават, засягат всички сфери от политиката до проблемите в личния живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!