След като в началото на пленарното заседание днес, БСП и ДПС отказаха да се регистрират в зала и управляващите не успяха да съберат кворум, депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов поиска поименна проверка. След нея председателят Цвета Караянчева установи, че в залата има 130 депутати и заседанието може да започне.

Начинът, по който проверката бе извършена обаче бе остро разкритикувана от депутатите от БСП. Причината – преди да извади списъка и да започне да чете имената, Цвета Караянчева започна да изброява депутати от БСП и ДПС, които вижда в залата и които в този момент излизаха.

Георги Свиленски от трибуната заяви, че в този вид проверката е незаконна и поиска нова. БСП ще сезира Конституционния съд за приетите три бюджета, каза още Свиленски .

„Това ще тежи на вашата съвест. Направете проверка такава, каквато е по правилник. Имате все още възможност“, каза още Георги Свиленски.

От своя страна председателстващият заседанието Валери Сименов заяви, че няма точен ред, в който да бъдат преброени депутатите при поименна проверка.

 

„В стенограмата ще се види, че се използва думата „беше“ (в зала-бел.ред.), което означава, че към момента на проверката не е бил. Затова или направете нова проверка, или разпуснете заседанието“, каза Кристиян Вигенин.

От своя страна депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви:

„Моето тяло беше тук преди да започне поименанта проверка. След като тя започна, след като списъкът беше предоставен на председателката, аз отдавна бях напуснал залата. След като тя започна, бях напуснал“.

Отношение по темата взе и самата Караянчева. От трибуната тя каза:

„Уважаеми колеги, искам да уточня, че в момента, в който обявих поименна проверка, цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те надлежно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в зала и бързаха да излязат през вратата. Всички останали колеги, на които прочетох имената, бяха в зала“, каза още Цвета Караянчева.

Председателят на парламента припомни чл. 52, ал. 3 от Правилника и уточни, че председателят във връзка с предстоящо гласуване може да извърши по своя инициатива или само веднъж по искане на парламентарна група поименна проверка чрез изчитане на имената на народните представители.

„Нека всеки, който си спомня 2013-2014 г. 42-ото НС как точно се правеха поименните проверки в 42-ото Народното събрание. По същия начин, както и сега. Това е парламентарна практика, която аз стриктно спазвам“, допълни още Цвета Караянчева.

И още проблеми

Програмата на НС бе променена в последния момент, което предизвика недоволството на социалистите. На председателски съвет тази сутрин е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене –  на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет.

Филип Попов от левицата поиска извънредните точки за бюджета да отпаднат с мотива, че „нашият правилник предвижда, че докладът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде внесен в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия“.

„Този срок не е изтекъл. Моля да се спазва правилникът и тази точка да отпадне“, настоя той.

Съпартиецът на Филип Попов Георги Свиленски също обвини управляващите, че нарушават правилника и действат по заповед:

„Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат докладите 24 часа по-рано. Разбирам, че трябва господин Борисов да изкара още някой и друг месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има достатъчно време да се запознаят народните представители, за да гласуват както трябва – по съвест, а не както трябва – по заповед“.

Бюджетните закони останаха в дневния ред.

Депутатите приеха да отпадне парламентарния контрол, в който трябваше да участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

Програмата предвиждаше парламентът да обсъди на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Сред тях е предложението да се удължи с шест месеца срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност.

На първо четене то беше прието единодушно от народните представители. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!