Венцислав Мутафчийски
На снимката: На снимката: ген. Венцислав Мутафчийски

Отварянето на кина, театри и музеи не е актуален въпрос, заяви на брифинга на оперативния щаб тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски.

Ръководителят на щаба посочи, че независимо от използването на индивидуални предпазни средства, а те са задължителни в болниците, има съответен риск персоналът да бъде заразен. В COVID-отделенията заболеваемостта е по-малка отколкото в отделните отделения, отбеляза отново ген. Мутафчийски.

Той добави, че имаме покачване на заболеваемостта.

„Това, което отчитаме като повишена заболеваемост е в области, в които преди това не сме отчитали – Ямбол и Хасково. Все още разпространението е клъстърно – отделни лица носят заразата в малки семейни кръгове, както и в социалните домове“.

Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев говори за националното представителното проучване, което предстои да се проведе в Пловдив. Той съобщи, че там работата върви и то много сериозно, като предстои през тази седмица да се закупят тестове. Но, д-р Кунчев уточни, че проучването ще продължи повече от месец.

53 са потвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие у нас. От тях в болница са настанени 25 лица. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. За последните 24 часа са изследвани 1163 проби. Досега общо направените проби са почти 53 хиляди.

От новите случаи в София са 19, от които 12 са в домове на социални служби. 15 са амбулаторни.

В Ямбол има 12 нови случаи, в Пазарджик и в Плевен – по 5.

Има един нов случай на заразно лице от медицинския персонал. Става въпрос за медицинска сестра от „Пирогов“. Общият брой на заразения медицински персонал наброява вече 192 души.

Общо 384 са излекуваните или 22%.

84 са общо починалите – 4,6% е смъртността у нас. Два са новите случаи на починали – мъж на 67 години във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж на 70 години в Ямбол, също с придружаващо заболяване.

353 са случаите настанени в болници, от които 38 са в интензивно отделение.

Лечението на болни от коронавирус за момента се прилага само във ВМА, защото там имат подходящите условия. Единият от пациентите, който е лекуван с плазма, е починал. Той е бил с редица съпътстващи тежки заболявания, като левкемия. Вторият пациент се чувства добре, вече е екстобиран, храни се и е контактен. „Той задържа добри стойности на кислородния анализ. Там вървят добре нещата“, обясни ген. Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!