Известният косовски сръбски политик Оливер Иванович разстрелян в Косовска Митровица, предадоха световните агенции, като се позовават на сръбски медии. Косовската полиция потвърди покушението, като добави, че е предприета операция за издирване на нападателите.

Извършителите са открили огън по 64-годишния Иванович пред офисите на неговото движение.

„За съжаление Иванович почина от нанесените му рани, заяви лекарят, като добави, че не е било възможно политикът да бъде спасен, тъй като е получил множество наранявания. Изглежда той е починал на място. В момента знаем, че той е бил прострелян пет пъти”, коментира директорът на болницата, където е бил транспортиран Иванович веднага след нападението.

Атаката срещу политика е била извършена, докато Иванович е влизал в сградата, в която се намира неговото движение (Гражданска инициатива „Свобода, демокрация, истина”).

След убийството сръбският президент Александър Вучич незабавно свика заседание на Съвета за национална сигурност. В Брюксел пък сръбската делегация напусна преговорите с косовските албанци, които бяха подновени по-рано през деня.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор със сръбския премиер Ана Бърнабич по повод убийството. Борисов подчерта, че подобно насилие не може да се толерира, както не може да се поставя под съмнение върховенството на закона. По думите му, политическите цели се постигат с политически средства, съобщиха от правителствената пресслужба.

Оливер Иванович е един от лидерите на косовските сърби. Той е бил заместник-министър в министерството по въпросите за Косово в правителството на Сърбия. Бил е в затвора от януари 2014г. по обвинение във военни престъпления спрямо етническото албанско население в Косово през 1999 и 2000-та година, посочва ТАСС. През август 2015г. Иванович обяви гладна стачка и заради влошеното му здравословно състояние бе преместен от затвора в болница. На 21 януари 2016г. той бе осъден на девет години затвор по обвинения във военни престъпления, извършени срещу косовски албанци през 1999г. През февруари 2017г. присъдата бе отменена и започна нов съдебен процес, а от април 2014г. той получи разрешение да се защитава в съда, намирайки се на свобода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!