Рано тази сутрин започна полицейска и прокурорска проверка в централата на „Нове холдинг“, която е собственост на Васил Божков.

Сградата се намира на улица „Московска“, недалеч от храма „Ал. Невски“. Микробус на специализираните полицейски сили има в самия двор на „Нове холдинг“.

Васил Божков, Комисия по хазарта, акция

Акцията е под ръководството на Спецпрокуратурата, но подробности за нея не се предоставят. По същото време има проверки и в бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена. Полицейско присъствие има и пред офис на „Национална лотария“ на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата.

Васил Божков, Комисия по хазарта, акция

Оказва се обаче, че Божков е извън страната. В коментар за медиите, той каза:

„Нищо не знам. Мен да ме издирват? Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал. Не знам какво се случва. Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време”, каза бизнесменът.

АРЕСТИ В КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА

Освен в офисите на Божков, полицията и специализираната прокуратура влязоха в Комисията по хазарта. Председателят Александър Георгиев е сред арестуваните.

„По закона за МВР са задържани над 16 лица, но не съм запознат точно кои са те и дали всички са от Комисията по хазарта“, каза Иван Гешев след края на заседание на Прокурорската колегия на ВСС. По закон те са с мерки „задържане за 24 часа.

Васил Божков, Комисия по хазарта, акция

Те бяха качени в цивилни автомобили, повечето от тях отказаха да коментират какво се случва. Само един от тях каза, че нищо не е направил.

Част от отведените са счетоводителки и експерти-деловодители, които приемали декларациите на хазартните дружества.

Васил Божков, Комисия по хазарта, акция

Към момента няма информация каква е причината за претърсванията.

Преди две седмици прокуратурата пак претърси офисите на Държавната комисия по хазарта.

Васил Божков, Комисия по хазарта, акция

Преди седмица директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев обяви, че само „Българският спортен тотализатор”, който е държавно дружество, е плащал записания в закона размер на таксата за хазарт – 15% върху залозите, през последните пет години.

По думите му, всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително занижена такса – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби.

Васил Божков, Комисия по хазарта, акция

По предварителни изчисления на АДФИ по този начин бюджетът не е събрал най-малко 210 млн. лв. само от лотарии.

В телевизионно интервю шефът на „Националната лотария“ Димитър Ганев е, че законът дава право на фирмите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса за хазарт.

Васил Божков, Комисия по хазарта, акция

До този момент Министерството на финансите нито потвърждава, нито отрича дали има нарушение на закона във връзка с несъбраните такси.

ЗАКОНЪТ ЗА ХАЗАРТА

Интересно е да се отбележи, че двете показни акции съвпаднаха с гласуването на първо четене на Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов. Депутатите приеха на първо четене промените. От 186 гласували народни представители 116 гласуваха „за“, против бяха двама, а 68 гласуваха с въздържал се.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“.

Сименов защити законопроекта и според него, той е опит за ограничаване на неимоверното разпространение на лотарийните игри в нашата родина.

По думите му с настоящите промени, се въвеждат по-строги мерки към най-разпространените игри – лотарийните.

„Целта на законопроекта е да преустанови тази съвременна пандемия, тази проказа, която уврежда здравето, имуществото и живота на закостенелите играчи“, посочи Симеонов.

От „БСП за България“ заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Явор Гечев смята, че целта на законопроекта е преразпределянето на един специфичен пазар, който носи лесни и бързи печалби за милиони лева в „мъглата“ и „под чадъра“ на властта. Гечев обвини Комисията по хазарта в липса на контрол.

Преди дни самият Васил Божков заплаши държавата със съд, ако бизнесът му ще бъде отнет и предупреди за възможни проблеми с  финансирания от него футболен клуб „Левски“, както и за Нова телевизия (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), с която има договор за реклама. Той обяви, че в бизнеса му са ангажирани 40 хил. души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук