Васил Божков
на снимката: Васил Божков

Собственикът на Левски Васил Божков отрече да е призовавал феновете на отбора към бунтове и протести. Босът на „сините“ бе категоричен, че ако законопроектът предложен от Валери Симеонов мине, няма да може да продължи да финансира клуба.

„Не съм имал предвид такова нещо, нито съм ги призовавал към протести“, заяви Божков в интервю за Свободна Европа.

Той припомни, че проектът е внесен от вицепремиера Валери Симеонов и „в същото време е подкрепен от управляващата партия ГЕРБ“. „Кой стои зад него тогава?“, попита Божков.

На въпрос дали смята, че атаката идва неформално от ГЕРБ, той отговори: „Предвид, че подкрепата се случи “на часа”, преди да може да бъде направен адекватен анализ и оценка, вие как смятате?“

Попитан дали вижда в лицето на Валери Симеонов инструмента, който да прокара необходимите законодателни промени, Божков заявява: „Така изглежда“.

Според него, ако тези текстове бъдат приети, работещият му бизнес ще „бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата“.

„Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел – да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място – това противоречи на Конституцията“, подчертава Васил Божков.

Помолен да коментира думите на спортния министър Красен Кралев, който каза, че не може да се избира между футболния клуб „Левски“ и българския спорт, Божков заяви:

„Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра“.

Според него само се говори за влизането на 50 млн. лв. в българския спорт.

„Да, само говори, но в проектозакона няма такива предвиждания. Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта“, каза той.

И добави:

„Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният“, посочи Васил Божков.

Според него само може да се предполага какви са целите на тези действия.

„Мога само да предполагам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че целта не е да се подпомогне спорта. Нито пък да се мисли за здравето на хората, защото лотарията ще продължи да я има, само че ще бъде в ръцете на държавна структура – това значи, че не се цели намаляване на “вредите” от лотарията. Хората пак ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг“, каза още Васил Божков.

Васил Божков заяви, че никой не го е притискал да става собственик на Левски, а той сам е поискал, за да го спаси. Божков увери, че в момента клубът е стабилен финансово, без задължения, но бъде ли приет новия законопроект, той няма да може да финансира повече отбора.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!