Авангард

Руският президен владимир Путин съобщи днес на правителствено заседание, че министерството на отбраната е осъществило изпитания на хиперзвуковата ракета „Авангард“. Те са завършили с пълен успех и потвърдили всички нейни тактико-технически характеристики, съобщи ТАСС.

Според АП тестът е бил проведен от ракетната база в Домбаровски в южната част на планината Урал. Ракетата успешно поразила целта си, която се намирала на полигона Кура на полуостров Камчатка, на разстояние от 6000 км.

Руският държавен глава лично е наблюдавал изпитанието на „Авангард“ от контролната зала на министерството на отбраната. Путин беше споменал тази ракетна система, когато представи поредица нови ядрени оръжия, представени от него през март, за които заяви, че не могат да бъдат прехващани. По думите му „Авангард“ може да излети в атмосферата 20 пъти по-бързо от скоростта на звука и се движи се към целта „като метеорит, като огнено кълбо.“

Спроде президента хиперзвуковата система „Авангард“ ще постъпи на въоръжение в руските въоръжени сили още от следващата година.

„През 2019 г. на въоръжение в руската армия ще постъпи новата междуконтинентална стратегическа система „Авангард“, ще бъде разгърнат такъв полк в състава на Стратегическите ракетни войски“, каза Путин.

Въвеждането на новите системи в достатъчно количество обаче няма да стане бързо. В края на октомври ТАСС съобщи, че по данни от ВПК действащата държавна оръжейна програма на Русия предвижда разполагането до 2027 г. на два ракетни полка с комплекси „Авангард“, оборудвани с хиперзвукови маневриращи бойни глави. За комплектоване на тези полкове в програмата са включени 12 ракети УР-100Н УТТХ, всяка от които ще бъде оборудвана с планираната свръхзвукова бойна единица.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!