На снимката: вулканът Попокатепетъл

Самолет, летящ от Амстердам за Мексико сити, трябваше да се върне насред полет заради огромен облак вулканична пепел, съобщи холандския авиопревозвач Ка Ел Ем, цитиран от Би Би Си.

Полет KL685 бил на няколко хиляди метра над въздушното пространство на Канада, когато активността на вулкана Попокатепетъл, близо до мексиканската столица, принудила машината да се върне обратно през Атлантическия океан.

Пътните прекарали 11 часа на борда само за да слязат обратно в града, от който излетели. От Ка Ел Ем заявиха, че в товарния отсег на самолета имало огромен брой коне.

Говорител на авиокомпанията не можа да уточни точно какво е накарало капитана да се върне обратно в Холандия, но заяви, че „имало много причини” за подобно решение, но призна, че животните на бода вероятно са били един от факторите за него. От Ка Ел Ем поднесоха извинения на пътниците и им запазиха безплатно места за нов полет.

Карта на полета на самолета показва, че машината е летяла над Ню Брънзуик в Канада, когато се е върнала обратно.

Попокатепетъл е вторият по големина връх в Мексико и се намира на около 70 километра от столицата Мексико сити. Вулканът често е активен през последната година, а най-скорошното му изригване е от началото на месеца, когато кратерът изхвърли огромен стълб от пепел и газ във въздуха.

Полет KL685 не е единственият, който е бил отклонен заради изригването на кратер. През 2010 година хиляди полети бяха приземени в продължение на седмици заради изригването на вулкан в Исландия, който покри с облак вулканична пепел голяма част от Европа.

Най-скорошният подобен инцидент беше предизвикан пре май от изригването на вулкана Агун на остров Бали, който изхвърли лава и скали в радиус от 3 километра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!