2 000 полицаи от цялата страна се събраха пред Народното събрание, за да протестират срещу ниските си заплати, навръх професионалния си празник.

Служителите от сектор „Сигурност” почетоха колегите си, загинали по време на изпълнение на служебните си задължения, с минута мълчание.

Полицаите са подкрепени от колегите си от Румъния и Сърбия.

Преди дни, ресорният министър Валентин Радев призова служители на реда да дадат аргументи за исканията си. По този повод, протестиращите днес носят стикер с надпис „Аргумент”.

протест на МВР

Към недоволството на полицаите се присъединиха и служители на „Пожарна безопасност”. Те са облечени в униформи и носят червени рози.

„Основните ни искания са за незабавно увеличение на заплатите. Министърът през март каза, че има разчети за 20% увеличение. Очакваме да ги видим тези разчети”, заяви Благой Иванкин от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

В парламента, министър Радев не се ангажира с цифри за повишаване на заплатите. Според него обаче е „възможно” увеличението им, но след Нова година.

Председателят на Синдиката на служители в МВР Валентин Попов е категоричен, че компромиси няма да има и доходите им трябва да се повишат тази година. Той не вярва на думите, че в бюджета на МВР няма ресурс.

протест на МВР

„Непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга”, каза Попов.

Според него в момента няма резултат от преговорите между синдикатите и ръководството на МВР.

„В националния протест участва абсолютно всички синдикати на МВР“, посочи Попов и допълни, че българските синдикати са подкрепени от техни колеги от Румъния и Сърбия.

протест на МВР

Междувременно, с поднасяне на цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата в памет на загиналите полицаи и пожарникари беше отбелязан професионалният празник на служителите на МВР. На събитието присъстваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

 

 

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!