Алексис Ципрас
На снимката: Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас

След като прие оставката на военния министър Панос Каменос, а заедно с нея дойде и напускането от партия „Независими гърци“ на управленската коалиция, премиерът Алексис ципрас поиска вот на доверие от парламента. Причина за рацпадането на управленската коалиция е несъгласието на гръцсите националисти с Договора от Преспа.

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис обяви, че дебатът по вота на доверие, поискан от премиера, може да започне във вторник сутринта. По този начин вотът може да се проведе в сряда вечер, съобщава в. „Катимерини“.

Панос Каменос обяви, че ще гласува против кабинета, но призна, че само двама от членовете на партията му „Независими гърци“ ще го подкрепят и ще гласуват срещу правителството и срещу Договора от Преспа. Изявлението дойде по време на пресконференция след срещата му с премиера Алексис Ципрас, на който той връчи оставката си, съобщава в. „Катимерини“.

Политическата формация, която има 7 депутати и осигуряваше на коалиционния си партньор СИРИЗА комфортното мнозинство от 152 гласа в 300-членния парламент, е силно разделена. Каменос обяви, че само заместник-министърът на отбраната Мария Колиа, която напуска кабинета заедно с него, и депутатът Костас Кацикис ше гласуват като него по време на вота.

Двама други депутати – ексцентричният Костас Зоурарис, който не е член на партията, и Атанасиос Папахристопулос, вече са обявили подкрепата си за премиера Ципрас и ще гласуват и в подкрепа на споразумението с Македония. И двамата са уведомили за решението си Каменос, като са го определили като „честно несъгласие“.

Лидерът на „Независими гърци“ обаче не беше особено приятелски настроен към заместник-министъра по туризма Елена Коунтура и заместник-министъра на земеделието Василис Кокалис, за които Каменос намекна, че искат да запазят постовете си. В този случай те ще бъдат изключени от партията, категоричен беше той.

Най-големи нападки Каменос отправи към заместник-външния министър Терънс Куик, който не е депутат (но може да стане такъв, ако Папахристопулос напусне след вота), но вече обяви, че иска да остане в правителството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!