Политическите партии у нас ще трябва да върнат надвзетите партийни субсидии. Това стана ясно днес, след като народните представители обсъдиха промените в Закона за политическите партии.

Инициативата за промените в законодателството дойдоха от премиера Бойко Борисов, който поиска партийната субсидия да стане от 11 лева на 1 лев за действителен глас. Причината – журналистическо разследване, от което стана ясно, че партиите са взимали по 13,23 лева на глас, заради пропуски в законодатеслтвото, с което се ощетили държавата с над 14 милиона лева.

На първо четене, промените бяха подкрепени от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, промените в закона са приети единодушно.

„Това беше абсолютно логично решение и очакване на цялото общество.“- коментира Дариткова-„Няма да има щета за бюджета от тази техническа грешка.“.

До края на 2020 година политическите сили трябва да върнат сума в размер на 14,6 милиона лева. Ако не спазят този срок, ще им бъдат начислени лихви. Оказва се обаче, че и партиите не са наясно какъв е размерът на субсидиите, които са взимали.

„Министерството на финансите трябва да даде по–точен отговор какво и кога е изчислявало през годините.“ – каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти.-„Ние с него сме имали кореспонденция през годините, малко по-назад във времето. Може да се позовем и на нея. В момента ние също очакваме да се запознаем с техните сметки. И ние ще смятаме.“

Лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов също е бил в неведение за надвзетата партийна субсидия.

„Човек казва нещо, което знае, когато не го знае как да го каже?”- така той отговори на журналистически въпрос защо при превеждането на парите партиите са мълчали, но Симеонов е категоричен-„Парите трябва да се върнат.“

Припомняме, че инициативата за промяната дойде от премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че заради дупка в закона, на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас, като са начислявани малко над 13 лева.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!