Юлия Тимошенко
на снимката: Юлия Тимошенко

Лидерът на украинската партия и парламентарна фракция „Отечество“ Юлия Тимошенко стана доларов милионер. Това показва нейната декларация на уебсайта на Националната агенция за предотвратяване на корупцията, съобщава ТАСС.

В документа фигурира разписка за доходи в размер на 148,34 милиона гривни (около 5,5 милиона долара) под формата на компенсации за загуби, причинени от политическо преследване. Тимошенко посочва, че е получила тази сума на 24 април 2020 г. Видът на дохода показва „обезщетение за вреди, причинени от политическа репресия през 2011-2014 г., получени в САЩ на етапа на досъдебно уреждане“. Източникът на доходи са „Reid, Collins, Tsai LLP“.

Преди година Тимошенко посочи в декларацията си, че не притежава недвижими имоти и автомобили. Тя живее в елитното село Козин близо до Киев. Обитава къща с площ 588 кв.м. и ползва четири парцела с обща площ над 6 000 квадратни метра. Къщата е на на братовчедка й Татяна Шарапова, Тимошенко е там под наем.

Бившата министър-председателка на Украйна живее от депутатска заплата. За годината тя печели 225 000 гривни (повече от 8 000 долара) и още 250 000 гривни (повече от 9 000 долара) за изпълнение на депутатски обвързаности. Политикът има 614 000 гривни (около 23 000 долара) в банковата си сметка. Освен това Тимошенко има колекция бижута с перли – обеци, пръстени и колиета. Всички те са луксозни марки – Chanel, Cartier, Mikimoto и т.н.

Съпругът на Юлия, Александър Тимошенко е предприемач. Той притежава дял в компанията за електроенергия „Геофорс“ и „Лейди Ю“ – компания, занимаваща се с производство на парфюми и козметика.

През октомври 2011 г. Тимошенко беше осъдена на седем години затвор за предполагаемо превишаване на официалните й правомощия при подписване на газов договор с Русия през 2009 г. Тя е изпратена да излежава присъдата си през декември същата година в Качановска колония в Харков. От май 2012 г. Тимошенко се лекува в болница. През февруари 2014 г. в резултат на преврат в Украйна тя бе освободена с решение на Върховната рада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!