46 Народно събрание заседава днес извънредно заради шокиращите кадри, показващи брутално полицейско насилие към протестиращи през лятото на миналата година. Депутатите поискаха доклад от главния прокурор за резултатите на разследващите.

Трима от пострадалите на миналогодишните протести младежи – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова, присъстват на днешното изслушване в парламента, на което депутатите обсъждат бруталните кадри на полицейско насилие. Присъствието им на балкона в пленарната зала бе съобщено от председателя на парламента Ива Митева и бе посрещнато с аплодисменти от депутатите.

„Надявам се дебатът да е задълбочен, изслушването да мине така, както трябва да мине едно изслушване в една парламентарна република, а тези млади хора да могат да ни гледат в очите“, подчерта Ива Митева.

От своя страна адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“, който ръководи временната парламентарна комисия, първа показала кадрите на полицейско насилие под колоните на Министерския съвет, определи днешното заседание на Народното събрание като безпрецедентен акт.

„Филмчето, което предизвика това заседание на парламента показа, че управлението на Борисов няма аналог в ЕС. Това е диктатура по подобие на тази в Ирак“, каза Хаджигенов. Той отбеляза, че преките виновници ще бъдат наказани, но отговорност трябва да се търси от всички полицейски ръководители, тогавашният състав на Министерски съвет и премиерът Бойко Борисов.

Парламентът изслушва министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви във връзка с публикуваните кадри с полицейското насилие над протестиращи хора на 10 юли 2020 г. пред сградата на Министерския съвет.

Рашков: „Филмът на ужасите“ с полицаите-биячи е бил известен, но скрит

Като „филм на ужасите“ вътрешният министър Бойко Рашков определи кадрите от протестите на 10 юли миналата година, на които се вижда полицейско насилие над протестиращи.

Рашков бе извикан на изслушване в парламента, за да даде пред депутатите подробности за случая, след като кадрите от охранителните камери под колоните на Министерско съвет бяха публично разпространени от специално създадената за случая парламентарна комисия.

„Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоните. Там са разчитали, че тази камера няма да работи или дори да работи, няма кой да даде тази информация. Голяма грешка. Тази камера е заснела какво се случва, записът се е съхранявал в НСО. Точно една седмица след инцидента е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава“, каза още министър Рашков и допълни: „Този запис е бил в МВР, тогавашният министър да каже крит ли е записът, или не е крит“.

Рашков подчерта, че проверка е имало, но тя е завършила без резултат, тъй като „СДВР се е самопроверявала“.

„Насилие очевидно е употребено и то непропорционално. Полицаите не просто са надхвърлили правомощията си, а действията им граничат с престъпление“, каза още Бойко Рашков, който определи проверките по случая като повърхностни. Нещо повече, посочи вътрешният министър – един от полицаите е преминал на работа в Бюрото по защита, което охранява главния прокурор.

„Няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност“, каза още Рашков, който припомни, че прокуратурата се активизира по случая една година по-късно, когато кадрите излязоха наяве. Прокурорът, който през 2020 г. се е занимавал със случая пък вече е в Европейската прокуратура.

„Един от задържаните временно е загубил съзнание – ако това е вярно и установено със съдебно-медицинска експертиза, къде е административното наказание, къде е наказанието по НК?“, попита още Бойко Рашков от парламентарната трибуна.

Той призова да не бъде поставян знак за равенство между десетината полицаи, участващи в кадрите, по повод на чиито действия е днешното изслушване, и останалите техни колеги, които си вършат съвестно работата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!