Тошко Йорданов и Румен Радев

Президентът приема в президентската институция представителите на парламентарните групи на „Има такъв народ”, на ГЕРБ и на „БСП за България“.

Тошко Йорданов: Бяхме предадени по средата на процеса за съставяне на правителство

Първата среща днес беше с представителите на „Има такъв народ”.

„Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности.“

Това заяви президентът Румен Радев в началото на втория цикъл консултации. Най-голямата парламентарна група изпрати на „Дондуков“ 2 лидера си Тошко Йорданов и заместниците му Виктория Василева и Филип Станев.

Има такъв народ

„В крайна сметка, що се отнася за съставяне на правителство, ние опитахме и бяхме изоставени по средата на разговорите. В НС има още 5 партии, отговорността сега е при тях, те имат възможност да съставят кабинет“, заяви Тошко Йорданов.

Йорданов добави още, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има бързо редовно правителство или не. „И без това ясно заявихте, че ще забавите втория мандат, за да дадете време на парламента да свърши някои неотложни работи“, каза още председателят на ПГ на ИТН.

От своя страна президентът добави, че консенсус трудно ще се постигне в създалата се ситуация, но той ги окуражава да опитат.

„Но приветствам и това разбиране, че независимо от усилията за съставяне на кабинет, парламентът трябва да свърши важна и отговорна работа. Силно се надявам, че парламентът ще поеме своята отговорност и независимо от изхода на преговорите за съставяне на правителство най-малкото ще актуализират бюджета и ще се отнесе отговорно и с ясна позиция към плана за устойчивост“, заяви Радев.

Разговорите протекоха много конструктивно, заяви Виктория Василева от „Има такъв народ” след вторите консултации с Румен Радев, които президентът свика за съставяне на правителство.

Заявихме ясно и категорично, че трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата политическа формация, а да очакват ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което също ще управлява с плаващо мнозинство, заяви Василева.

Независимо от всички политически напрежения и игри има проблеми, които са над всички. Такъв е проблемът с мигрантската криза, която много скоро може да почука на нашата врата. В този случай нормално е да постъпим така, както се очаква от отговорни български граждани, каквито сме ние, за да подкрепим усилията на правителството за справяне с тези проблеми, заяви още Василева, след като късно в понеделник лидерът на партията Слави Трифонов написа във Фейсбук, че ИТН ще подкрепи президента и настоящето правителството заради мигрантите.

ГЕРБ –СДС: Ще върнем мандата. Отговорността сега е ваша и на родилите се от вашия юмрук

Втората среща беше с представители на ПГ на ГЕРБ – СДС.

Няма нужда от допълнителни консултации с ПГ на ГЕРБ – когато ни връчите мандата, ще го върнем в рамките на същия ден, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в началото на вторите консултации при президента Румен Радев. От своя страна президентът отвърна, че това е облекчение за него.

Още в началото на разговорите, които са с цел да се изчерпат всички възможности за формиране на редовно правителство в рамките на 46 Народно събрание, Радев и Атанасова размениха остри реплики.

ГЕРБ, Румен Радев

Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиция и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят бъдещето на страната, каза президентът. Радев поиска ГЕРБ-СДС да му посочи как виждат формулата за съставяне на редовен кабинет.

Мястото на темата за актуализация на бюджета е в парламента. ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, добави Атанасова и продължи: Макар че месеци преди това т.нар. партии на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното. Преди година също имахме COVID криза, г-н президент, също се справяхме с редица предизвикателства. Надявам се, че мигрантската вълна не е забравена, а правителството на ГЕРБ се справи и с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли. Сега е ред на тяхна отговорност, а на ваша, г-н президент. Тези партии се родиха под вашия юмрук тук на площада, заяви Атанасова.

Как се справихте с COVID-кризата си личи по това, че хиляди българи загубиха живота си по време на вълните, които вие уж управлявахте. Умираха по линейки и стълби на болниците, контрира президентът Радев. Той добави, че ГЕРБ са получили оценката от гражданите на последните избори.

Не се меся какво точно да се актуализира и как. Актуализация трябва да има, ако ние искаме и сме отговорни, най-вече вие като български народни представители, следващото правителство да може да управлява тази криза и тя да не бъде отново на гърба на българските граждани, заяви още Румен Радев.

Нинова: Допирни точки няма да бъдат търсени при ГЕРБ и ДПС

Третата среща за деня бе с ПГ на „БСП за България“.

Една от двете задачи, които си е поставила коалиция „БСП за България“ е да положи максимални усилия да се състави редовен кабинет. Това обяви пред президента Румен Радев лидерът на левицата Корнелия Нинова.

БСП, Румен Радев

Нинова посочи актуализацията на бюджета в три посоки – стабилизиране на здравната система за посрещане на ковид кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както и подготовката на държавата за евентуална мигрантска вълна като основни задачи. Тя отново повтори, че БСП ще внесат своите предложения в актуализацията между двете четения на бюджета.

По време на вторите консултациите с цел съставяне на редовно правителство, Нинова каза, че БСП ще положи максимални усилия да се съставяне на кабинет, ако третият мандат им бъде връчен. Допирни точки няма да бъдат търсени при ГЕРБ и ДПС. „В това отношение може да се разчита на хладнокръвен разум, стабилно поведение и отговорно поведение от коалиция БСП за България, което ние показахме при първите преговори“, посочи Нинова.

Припомняме, че  утре президентът ще проведе консултации с представители на парламентарните групи на „Демократична България“, на „Движението за права и свободи“ и на „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук