Стефан Янев
На снимката: Стефан Янев

Българският министър-председател Кирил Петков поиска освобождаването на министъра на отбраната му заради „мека позиция“ по отношение на войната, която руският президент Владимир Путин започна в Украйна. Политическата разправия покрай нея поставя София като ключова линия за влияние на Москва в ЕС.

Министърът на отбраната Стефан Янев, бивш бригаден генерал, предизвика политическата буря с изказването си, че нахлуването на Русия в Украйна не е война, а „операция“.

Най-скандалното е, че Янев публикува пост във Фейсбук, в който твърди, че няма нужда България – членка и на ЕС, и на НАТО, да заема „проруска, проамериканска или проевропейска позиция“. „Нашата страдаща родина не заслужава да бъде пожертвана в играта на великите сили“, пише той.

Петков каза, че „нито един министър няма право на собствена външна политика, особено във Фейсбук“. Във вторник предстои гласуването на оставката в парламента, допълва издданието.

„Когато видим нещо, с което не сме съгласни, не можем да кажем, че българският интерес е да мълчим“, каза още Петков.

Забележките на Янев съживяват дългогодишното притеснение, че България е „меката част“ на ЕС, където Кремъл може да прокарва своята политика и своите каузи. Връзките с Русия са дълбоки, особено чрез подземния свят на страната, изтъкана от мрежа от олигарси и бивши агенти на държавната сигурност, които контролират значителни търговски интереси.

В политически план прокремълските връзки съществуват в целия политически спектър. Българската социалистическа партия, родена от старата комунистическа партия, отказа да гласува санкции срещу Русия. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната повече от десетилетие до миналата година, се определи като проевропеец, но също така беше много близък с Путин, и дори му подари домашен любимец от породата Каракачанско овчарско куче.

Неконтролираната руска пропаганда също е проблем в България и е обичайно българите да повтарят руската гледна точка, че президентът на САЩ Джо Байдън е провокирал войната в Украйна, като не се е подчинил на исканията на Путин. Коментарите в социалните мрежи са пълни с конспиративни теории и проруски тролове.

България има голямо етническо малцинство в Южна Украйна — бесарабските българи, които водят началото си от 18-ти и 19-ти век, напомня изданието.

Текстът е публикуван в „Политико“, заглавието е на Дебати.бг

Повече по темата – четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук