Ла манш мигранти

Правителствата на ЕС се стремят да постигнат първия от години основен ремонт на ключовите политики на блока в областта на убежището, но до късно в сряда „всичко все още подлежи на преговори“, заяви пред Politico шведският министър по въпросите на миграцията Мария Малмер Стенергард.

В момента Швеция е ротационен председател на Съвета на ЕС, което я поставя начело на последния опит на блока да сключи ново споразумение за начина на обработване и преместване на търсещите убежище.

През последните седмици официални лица изпратиха сигнали, че скоро може да бъде постигнато споразумение по двете много спорни досиета, които са на масата. Но преговорите се изостриха, докато преговарящите доближават финалната права. Длъжностните лица все още се борят за начина, по който мигрантите да бъдат разпределени по-равномерно в Европа.

„Подготвена съм за преговори през цялата нощ, но имам надежда“, каза тя.

Преговарящите се състезават с времето, тъй като се надяваха да предоставят на министрите на вътрешните работи на ЕС договорен текст за срещата им в Люксембург в четвъртък. След това споразумение по двете досиета би могло да проправи пътя за окончателно споразумение преди европейските избори следващата година.

Малмер Стенергард заяви, че всяко споразумение трябва да постигне баланс между подпомагането на граничните държави при нарастващия брой пристигащи кандидати за убежище и ограничаването на възможността на тези мигранти да се придвижват след това без разрешение в рамките на ЕС.

„Ако направите промени в едната част, тогава, за да се запази балансът, страните с противоположно мнение претендират за промяна в тяхната посока“, каза шведският министър.

През последното десетилетие ЕС направи няколко неуспешни опита да реформира правилата за предоставяне на убежище заради противоречиви интереси и политически позиции на лидерите, които превърнаха миграцията в основен предизборен въпрос.

Последните преговори се разглеждат като най-добрия шанс от години насам за осъществяване на реформа. И макар че все още е възможно да се стигне до сделка, Малмер Стенергард и няколко дипломати, участващи в преговорите, които говориха при условие на анонимност, посочиха, че множество въпроси остават нерешени.

Някои дипломати се оплакаха, че новият обхват на правилото за опростяване на връщането на мигрантите в транзитните държави, чиито молби за убежище са отхвърлени, е бил стеснен до степен, в която това е грижа на дузина държави членки, включително южните страни, Франция и Нидерландия. Същите дипломати твърдят, че това ще бъде една от решаващите точки в преговорите. „Без решение за разширяване на възможностите за връщане в сигурни трети страни рискуваме да натоварим държавите на първа линия с огромен брой мигранти“, заяви един от дипломатите на ЕС. „Това ще подкопае новата система още преди тя да е стартирала.“

Малмер Стенергард посочи, че не е постигнато съгласие и по друга спорна тема: Дали децата трябва да бъдат освободени от системата за разглеждане на молби за убежище на границата, която често води до кратки задържания. За тези изключения настоява Германия.

Друг отворен въпрос е колко трябва да плащат държавите, за да не приемат мигранти. Малмер Стенергард заяви, че последната цифра е 20 000 евро „на човек“. Стремежът да се принудят държавите да плащат тази сума, ако откажат да приемат мигранти, разгневи някои, включително полското правителство.

В по-общ план трите най-многолюдни държави в ЕС – Германия, Франция и Италия, все още не са решили дали ще подкрепят пакета за миграцията и настояват за големи отстъпки, според вътрешни документи, с които се е запознал Politico.

Подкрепата на Италия е от решаващо значение, тъй като тя е една от страните, приемащи най-голям брой кандидати за убежище.

Втори дипломат от ЕС описа нагласите като „доста голяма група държави“, които са готови да кажат „да, добре, но искаме малко повече“.

Малмер Стенергард е нащрек да не допусне още много забавяния на вече проточилия се процес.

„В момента има импулс и съм убедена, че няма да е по-лесно да се намери позиция, ако отложим гласуването“, каза тя.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук