Предстои срещата на американския президент Доналд Тръмп с руския президент  Владимир Путин. Очаквана от анализаторите цел е: подобряване на отношенията с руския лидер, въпреки многобройните разследвания на предполагаеми връзки на  негови съветници с Кремъл.

Срещата ще е в Хамбург, на форума на Г-20.

В Хамбург е първата среща между Тръмп и Путин. Не е ясно какво може да каже американският президент на Путин в период на толкова остро напрежение между Вашингтон и Москва, причината за което стана намесата на Русия в изборите през 2016 година и присъствието ѝ в Украйна.

РУСКИТЕ КОМПАНИИ ХАРЧАТ МИЛИОНИ, ЗА ДА ЛОБИРАТ ИНТЕРЕСИТЕ СИ В ЕС

Много експерти по национална безопасност имат тревогата, че Тръмп може силно да пожелае да угоди на своя волеви руски партньор. Засега е ясно, че предварително определена тема няма, пише Майкъл Кроули от Politico.

От Белия дом не дават подробности за бъдещия разговор. Тръмп ще има официални двустранни срещи с лидерите на основните държави, включително и с президента на Русия и, според експертите, това може да създаде дисбаланс. Защото руският лидер отдавна е зациклил на съперничеството между двете страни.

Путин отива на срещата с ясен план. Той винаги отива на такива срещи добре подготвен, казва Томас Греъм, директор на консултантска фирма Kissinger Associates. Разговорът с Путин ще бъде показателен за силното желание на Тръмп да се сприятели с руския президент, дори това да предизвика буря в медиите, които ще започнат да посочват многобройните разследвания на връзки между помощниците на Тръмп и Кремъл. На Тръмп ще му е трудно да избегне контактите с Путин по време на срещата, но някои американски официални лица предполагат, че той трябва да сведе срещата си с руснака до неформален импровизиран разговор. Тръмп вече няколко месеца говори за среща с Путин. У хората в администрацията възникват съмнения, добавя Греъм. Самият Тръмп казва, е, че той се стреми към полезно партньорство с Русия в борбата с ислямския тероризъм.

Според мен президентът е решително настроен към подобряването на отношенията с Русия. Той е убеден в необходимостта от такова подобряване“, коментира президентът на Center for the National Interest, Дмитрий Саймс, който е роден в Русия.

Експертите са на мнение, че Путин и сега и изпълнен със желание да подобри отношенията си със САЩ, макар през последните седмици Русия да критикува рязко Вашингтон по повод намесата в изборите през 2016 г.

Според Саймс и други специалисти, контактите между двамата президенти, едва ли ще доведат до политически пробив, особено във връзка с това, че администрацията на Тръмп засега не е изработила ясни политически подходи към Русия. „Тръмп не заема някакви определени позиции и не може да каже на помощници си: „Ето това е нашата политика и ето какво трябва да правите вие“. А при липсата на конкретни указания от страна на президента администрацията трудно може да изработи последователен подход“, допълва Саймс.

РУСКИЯТ ПОСЛАНИК В САЩ: ОТНОШЕНИЯТА С ТРЪМП СЕ РАЗВИВАТ ТРУДНО

Според съветника по национална безопасност Хърбърт Макмастър Тръмп е дал указание на екипа си „да окаже противодействие на дестабилизиращото поведение на Русия“ на Балканите и други места с цел за „недопускането на конфликти.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!