бюджет

В докладите за върховенството на закона за отделните страни членки в Европейския съюз, които трябва да бъдат обявени по-късно днес,  е записано, че заплахите за журналисти са особено тревожни в България, Хърватия, Словения, Унгария и Испания. Това съобщава авторитетното брюкселско издание „Политико“, като се позовавав на  предварително изтекла информация от докладите.

Изразява се и сериозна тревога за независимостта на съдебната система в Полша и Унгария, срещу които има задействана процедура по чл.7, пише още изданиено, цитирано от БНР.

Остават обаче предизвикателства в тази сфера в – България, Румъния, Хърватия и Словакия, подчертава “Политико“, като се базира на последните документи.

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне на обиколка из страните членки.

После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

България е сред първите страни заедно с Белгия, Чехия, Дания и Естония.

Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за другата седмица, но вчера говорителката на Комисията Дана Спинант обяви, че това ще стане днес след колегиума на комисарите.

На 10 септември еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова представи пред комисията  по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент състоянието на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния. Тогава тя отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта и подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия механизъм, който включва и свободата на медиите.

В новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона, който Европейската комисия ще представи днес, се казва, че заплахите срещу журналисти са особено тревожни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, съобщава „Политико“.

В текста се подчертава, че независимостта на съдебната система е изправена пред риск в Унгария и Полша.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!