Лидерите на държавите от Европейския съюз продължават с обсъжданията по предложения от ЕК план за възстановяване на икономиките – дългогодишната финансова рамка на Съюза (от 1,1 трилиона евро) и 750 млрд. възстановителен фонд.

След като Комисията представи плана, официалните лица от държавите членки се заровиха в детайлите, за да разберат какво им предстои.

Ето разбивка на основните факти и цифри, по които лидерите ще дебатират.

Бюджет на ЕС - 2021-2027г.
разпределение на Бюджета на ЕС – 2021-2027г.

Комисията планира да използва фонда за възстановяване за попълване на много от бюджетните си програми на ЕС.

Но фондът за възстановяване разчита на заеми, които трябва да бъдат връщани в някакъв момент.

Възстановителният план ще действа до 2024г., а бюджетът на ЕС ще е в сила до 2027г.

Фонд за подпомагане на държавите
Разходи по фонда за подпомагане на държавите

Пакетът се фокусира върху възстановяването на икономиките и кохезионните политика.

През 2018 г. Комисията представи бюджетен план, който предлагаше съкращаването на две основни области на разходите на ЕС: селското стопанство и кохезията. Това срещна значително противопоставяне. Новото предложение отменя някои от тези намаления – но голяма част от допълнителното финансиране ще дойде от заеми.

Земеделските производители се борят повече пари да отидат за селскостопански субсидии, а някои страни казват, че приоритетите като отбраната и сигурността трябва да получат повече. Също така някои страни искат Комисията да отпусне по-малко безвъзмездна помощ, а повече заеми.

Фондът за възстановяване от 750 млрд. евро е специално създаден, за да помогне на държавите да се справят с коронавирусната пандемия. Някои държави, сред които Австрия, Холандия и Финландия се противопоставят на идеята за отпускане на грантове. Част от източните държави пък оспорват методологията, по която Комисията ще отпуска тези пари.

Ето колко пари евентуално ще получи всяка държава:

колко пари евентуално ще получи всяка държава:
колко пари евентуално ще получи всяка държава

От 750-те милиарда фонд, 310 млрд. ще бъдат разпределени въз основа на БВП на различните страни и въз основа на нивата на безработицата между 2015 и 2019г.

Този подход е полезен за държави като Испания и Италия. Но ощетява някои от малките източни държави с ниски нива на безработица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук