Македония, Скопие

Победата на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Северна Македония може да усложни присъединяването на страната към ЕС и да засегне отношенията ѝ с България и Гърция, отбелязва „Политико“ в свой материал.

Гласоподавателите в малката балканска държава от 2 милиона жители изразиха разочарование от корупцията, бавния темп на реформи и бавния напредък на кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

На ВМРО-ДПМНЕ може да се наложи да сформират коалиция, за да управляват с мнозинство в 120-местния парламент.

Междувременно Гордана Силяновска-Давкова ще стане първата жена президент на страната, след като спечели с огромна преднина, но това до голяма степен е церемониална длъжност.

„Политико“ припомня, че през 2018 г. страната постигна историческо споразумение, като промени името и конституцията, с което сложи край на продължилия десетилетия спор с Гърция. Сделката позволи на Скопие да се присъедини към НАТО през 2020 г. През последните две години обаче, България блокира кандидатурата на Северна Македония за ЕС, настоявайки конституцията ѝ да бъде изменена, за да признае българското малцинство в страната.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук