Снимка: veem.com

Ефектът от епидемията от коронавируса ще причини „масивни икономически загуби“ за германската икономика и ще отприщи „почти неизбежна“ рецесия, обяви Германският институт за икономически изследвания /ГИИИ/. Негов доклад предвижда, че най-голямата икономика в ЕС ще се свие с 0,1 процента през настоящата година.

„Ако бъде взет предвид по-големият брой на работните дни тази година, както е общоприетата международна практика, резултатът дори може да е спад до 0,5%“ – заяви берлинската организация в доклада си – Като следствие от коронавирусната пандемия изглежда почти неизбежно, че германската икономика ще потъне в рецесия. Остава неясно какъв курс ще поеме тя и колко тежка ще бъде.“

ГИИИ предупреди, че липсата на данни, както и непредвидимостта на пандемията и бъдещите политически решения са направила неговата икономическа прогноза по-несигурна от обикновено. Той определи описаните числа като „груба оценка в най-добрият случай“.

Прогнозата също така бе окачествена като оптимистичен сценарий,при който бизнес действията, след първоначалната си преориентация, ще се активизират бързо, насочвайки се към втората половина на годината. Това се получава, защото немската икономика е зависима тежко от глобалните линии за доставки и експорт, особено към Китай, където през февруари клиентите „трудно правеха каквито и да е покупки на коли“ – основно перо в германските приходи.

Докладът предвижда, че в процеса на нормализация на китайските производства и на търсенето там, тези ограничения в пазара постепенно ще изчезнат от следващия месец нататък.

Заб: Заглавието и на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!