Изблиците на насилие на протестите в Неапол са били управлявани от мафията

Италианската мафия прави всичко възможно, за да попречи на коронавируса да навреди на бизнеса й, включително да организира насилие при протести срещу блокирането, пише „Политико“.

Според италианските власти мафията е планирала и ръководила демонстрации в Неапол, които са се изродили в насилие и нападения срещу полицията миналия петък. Подобни протести се проведоха в цялата страна в продължение на четири дни, като собствениците на барове и ресторанти изразиха опасения, че по-строгите мерки, въведени от правителството за противодействие на нарастването на случаите на коронавирус в страната, ще унищожат бизнеса им.

Докато икономическите сътресения, причинени от кризата, дадоха възможности на мафията да разграби засегнатите фирми, полицейският час и ограниченията за блокиране са лоши новини, тъй като засилените полицейски проверки ограничават свободата на мафията да оперира. Полицията изчислява, че със затварянето на нощния живот в Италия приходите на мафията от Камора от наркотици ще бъдат свалени с цели 60 процента.

В неделя премиерът Джузепе Конте обяви допълнително затягане на мерките, включително в 18:00 затваряне за барове и ресторанти, обслужващи клиенти. Кампания, Лацио и Ломбардия – трите региона с най-много случаи на коронавирус в Италия – приеха нощен полицейски час в опит да забавят темпото на заразяване.

На протест в Неапол в петък полицията идентифицира известни членове на четири мафиотски семейства от Камора, за които се смята, че управляват насилието. Протестиращите хвърляха камъни по полицията, както и атакуваха служители в колите им и повреждаха превозните средства с тояги. Няколко журналисти също бяха нападнати. Винченцо де Лука, областният управител, описа събитията като „партизанска война“.

Главният антимафиотски прокурор Федерико Кафиеро Де Рахо заяви пред местния вестник Il Mattino, че „200 мотора са последвали демонстрацията и след съгласуван сигнал са развихрили атаката срещу властите“.

„Насилието беше с ниво на интензивност, което не отговаря на поведението на собствениците на ресторанти, нито на бизнеса, нито на работниците“, каза той и добави, че към мирните протестиращи се присъединяват членове на крайната десница и анархисти.

Това, което се случи, представлява реална, осезаема атака срещу държавата.“

Де Лука заяви, че протестът няма нищо общо със законните притеснения от страна на бизнеса за полицейския час, въведен в петък, и е бил планиран и координиран от най-малко една седмица в социалните медии.

Джузепе Анточи, президент на Fondazione Caponnetto, изследователски център за мафията, заяви, че мафиотските кланове се противопоставят на полицейския час и блокировките, тъй като засилените полицейски проверки и затваряния засягат способността им да изискват плащания за изнудване и водят до намалени приходи от продажби на наркотици.

Те бяха опустошени от първото затваряне“, каза той.

Мафиотските кланове, според него, използват също протестите, за да разпалят гнева на общото недоверие към държавата.

За тях е благоприятно да създадат климат на конфликт между хората и държавата. Те показват, че държавата не е там за вас и предлагат да ви помогнат. По този начин те разширяват мрежата си от съюзници. „

„Ако босът на мафията плати за магазина ви, когато вие не можете, той става ваш благодетел“, обясни той. „Има риск да се върнем 30 или 40 години назад, когато лидерите на мафията се възприемаха като арбитри, които разрешават проблеми и спорове.“

Много бизнеси, които са оцелели след блокирането, сега ще се провалят, ако не получат помощ, каза той, а мафията е скрила средства, които трябва да изпере, като инвестира в законни предприятия. Ако бизнесът се обърне към мафиотски заемодатели, лихвените проценти са толкова високи, че в крайна сметка те ще бъдат принудени да отстъпят част от бизнеса на мафията.

Държавата трябва да уреди тези бизнеси, бързо. Ако не го направи, мафията ще го направи.“

Сандро Руотоло и Паоло Сиани, и двамата депутати от Неапол, призоваха правителството в съвместно изявление да помогне на бизнеса и хората, които се борят да свържат двата края, за да предотвратят намесата на мафията. Те призоваха онези, които протестират законно, „да се дистанцират от мафията:

Изолирайте ги, идентифицирайте ги, спрете ги. Всеки акт на насилие трябва да бъде осъден, никога да не бъде оправдан “.

Сенаторът Никола Мора, ръководител на антимафиотската комисия в парламента, предупреди, че мафията може да се възползва от пандемията.

Където има социална нищета, поддържаща недоволството, това е начин за изграждане на мит, митът за добрия мафиоз от Камора, който защитава и се грижи за вас. На юг, за съжаление, все още може да се чуе как се казва, че мафията е нещо добро ”, каза той в изявление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!