Снимка: news.bitcoin.com

В последния делничен ден на пазара Вялингби, в покрайнините на столицата на Швеция, имаше много малко  признаци, че уникалната коронавирусна стратегия на северната страна облекчава каквато и да е икономическа болка, пише Чарли Дъксбъри за „Политико“.
Въпреки че беше средно сутринта, сергиите бяха тихи, а подземните влакове, пристигащи на гарата под пазарния площад, бяха на практика празни.

„Просто няма клиенти“, каза Майк Синг, който управлява сергия за дрехи. „Всички остават в къщи.“

В средата на март Швеция избегна цялостно блокиране като в Европа, отклонявайки се от пътя, избран от съседни държави, за да забави разпространението на коронавирус. Оттогава наблюдателите искат да видят дали противоположният подход на северната държава – който позволява на предприятията да продължат да работят и децата да продължават да ходят на училище – е просветление или опасно погрешен.

Смъртността на Швеция от COVID-19 от 364 на милион е трудно да се тълкува. Тя е доста над някои държави с ограничения,  като Финландия с 54 починали на милион, но доста под други страни с много по-строг режим, като Обединеното кралство – 510. Експертите твърдят, че ще им трябва повече време, за да направят правилна оценка на ефекта от различни ограничения върху обществото здраве.

Междувременно, когато става въпрос за икономическите ефекти от по-спокойния подход на Швеция за справяне с пандемията, експертите изглеждат по-готови да направят ранна оценка: те не смятат, че това ще помогне много.

Швеция не наложи тежки мерки срещу пандемията /Снимка: ozy.com/

Последните данни показват, че икономическото забавяне в Швеция през първите три месеца на 2020 г. беше по-малко екстремно, отколкото на други места в Европа – свиване с 0,3 процента срещу 3,8 процента в еврозоната, но икономистите очакват понасяне на голям удар.

„Икономическите последици от пандемията ще бъдат значителни“, заяви централната банка на Швеция в неотдавнашен доклад, като прогнозира икономическо свиване за Швеция от 7 до 10 процентни пункта за тази година и безработица между 9 и 10 процента.

Миналата година цифрата за „без работа“ е 6,8 процента. Настоящата прогноза на Европейската комисия за еврозоната за 2020 г. е за икономическо свиване от 7,75 процента.

Ужасните перспективи за Швеция са резултат от нейното разчитане на износа, особено за изнемогващите еврозона и Обединено кралство, казват специалисти.

Износът поддържа работата на около милион и половина от 10 – милионното население на Швеция, а предимството от поддържането на ресторанти и фризьорски салони отворени не може да компенсира огромния спад от спирането на производството на големите производители: на камиони от „Скания“, базиран в Сьодерталье, и на автомобили „Волво“, базирани в Гьотеборг.

„Кризата отново ни показа колко сме зависими от износа“, каза кметът на Гьотеборг Аксел Йозефсон пред „Политико“, „Възстановяването може да отнеме повече време, отколкото хората мислят.“

Уроците от Швеция – както по отношение на смъртността, така и по отношение на икономическото въздействие – изглеждат от особено значение през следващите седмици. Тъй като държави като Франция и Италия започват да облекчават своите ограничения и техните подходи започват да приличат на Швеция, а данните от северната държава могат да помогнат на служителите в Париж и Рим да разберат по-добре как би могло да изглежда близкото бъдеще.

В края на април говорителят на Световната здравна организация Майкъл Райън заяви, че подходът на Швеция за много страни може да представлява „новото нормално“.
Правилата за „мекия подход“  в страната са създадени, за да позволят на болестта да се разпространява бавно, за да позволи на здравните услуги да се справят и да се изгради имунитетът.

Водещият епидемиолог Андерш Тегнел заяви, че чувства, че малко може да се спечели чрез някои от по-драконовските мерки, приети другаде. Той каза, че задържането на деца у дома е малко вероятно да забави разпространението на вируса и затварянето на границите е до голяма степен безполезно.

„Една от силните причини, поради която правим това /тази стратегия – бел. ред./, което правим в Швеция, е, че смятаме, че това е много устойчиво“, каза Тегнел в средата на април. „Вярваме, че можем да продължаваме да го правим месеци наред без реална вреда за обществото.“

Така шведите са свободни да пазаруват, да ядат в ресторанти, да ходят на кино и да си подстригват косата от професионалисти. Но реалността е, че мнозина са избрали да не го правят.

Снимка: news.bitcoin.com

Шведите имат високо ниво на доверие в своите власти, сочат проучвания, и мнозина са се вслушали в съветите на Тегнел да ограничат движението и да стоят на разстояние.

Данните от доставчиците на услуги за мобилни телефони показват, че хората са останали вкъщи в много по-голяма степен от нормалното, дори по време на официалните празници, и доброволно се въздържат от несъществени дейности, въпреки че мобилността е по-висока, отколкото в други страни със строги ограничения, а дългите пътувания пеша вече са близо до положението, на което бяха през януари.

Така че въпреки „мекия подход“, вътрешната икономика на Швеция се забави, засилвайки ефекта от срива на износа.

На брифинг в медиите миналия четвъртък финансовият министър Магдалена Андершон направи преглед на икономическите перспективи. Нейните графики показаха, че продажбите в магазините на базираната в Швеция международна компания за облекла H&M са паднали по-малко в Швеция, отколкото другаде, но разликата между Швеция и затворената Норвегия е ограничена. Преглед на разходите по дебитна карта също показа минимални разлики между двете държави.

По подобен начин проучване на изследователи от Копенхагенския университет заключи, че потребителските разходи в Дания и Швеция са намалели със сходни суми, въпреки много различния подход на двете страни към блокирането.

Андершон заключи, че като цяло най-лошото още не е приключило.

 „Има много предположения, че големият спад ще дойде през второто тримесечие“, каза тя.

Във Вялингби ефектът от спада на потребителските разходи беше показан, тъй като редица магазини вече бяха затворени, а други предлагат големи отстъпки. Сингх, собственик на щанд, заяви, че продажбите му са намалели с около 80 процента в сравнение със същия месец миналата година, а съседните сергии също търпят сериозен спад.

„Времето е наистина тежко“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!