Барние
на снимката: главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние

Планът на Тереза Мей за Брекзит ще подкопае единния европейски пазар и европейския правов ред, заяви Мишел Барние в твърдия си отказ на последната британска позиция за сделка по напускането на ЕС. Главният преговарящ за Брекзит добави, че „Великобритания не може да иска от ЕС да изгуби контрол върху своите граници и закони“.

В своя статия, публикувана в няколко европейски вестници, главният преговарящ на ЕС за Брекзит сподели, че все още смята, че е възможна сделка за гладко напускане на Великобритания, но не намира ключовите положения в предложението на Мей за приемливи.

Компромисният план предлага Обединеното кралство да продължи да прилага правилата и регулациите на Евросъюза по отношение на търговията със стоки, но предвижда по-голямо отдалечаване при търговията с услуги и прекратяване на свободното движение на хора. Той също утвърждава, че кралството ще продължи да прилага тарифите на ЕС по своите граници за стоки, предназначени за импорт в съюза.

Според Барние тези предложения, които са крайъгълните камъни в британското схващане за бъдещите икономически отнишения с ЕС, са неприемливи за блока.

„Някои от предложенията на Обединеното кралство може да подкопаят единния пазар на ЕС, който е едно от нашите най-големи постижения – твърди той – Великобритания иска да запази свободното движение на стоки, но не и на хора и услуги. Тя още предлага да продължи да прилага митническите правила на ЕС, без да е част от неговия правен ред. Така кралството желае да си възвърне суверенитета и контрола над собствените закони, което ние уважаваме, но не може да иска от ЕС да изгуби контрол над неговите граници и закони.“

Все пак, според Барние, по един от най-сериозните проблеми на договарянето на излизането – гаранцията, че няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия – ЕС е готов да „подобри текста“ на своето предложение за „backstop option“ /според което ако не се намери специфично решение, ще се установи обща зона на регулации, обхваащаща ЕС и Северна Ирландия, т. е. последната остава в регулаторната зона на ЕС. Това бе отхвърлено енергично от Тереза Мей – бел. ред./.

Петер Птасек, координатор на германското превителство за Брекзит, подчерта „критичното значение на границата със Северна Ирландия“ в свой туийт в отговор на статията на Барние, като добави, че и той е съгласен с позицията, че е възможна сделка, ако този проблем бъде разрешен.

Все пак, като се има предвид официалната позиция на ЕС, представена в резиденцията Чекърс на Тереза Мей, става ясно, че за постигане на договореност за бъдещите взаимоотношения ще са нужни още отстъпки от страна на Великобритания.

Барние изрази и желанието на ЕС да постигне „много близко сътрудничество“ с Обединеното кралство по въпросите на сигурността и външната политика, като подчерта, че блокът „има интерес“ да запази Обединеното кралство като „близък партньор“ с общи ценности и интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук