решаваща, реформи
Снимката е илюстративна

Европейската комисия очаква ЕС и еврозоната да се свият през последното тримесечие на тази година и първото тримесечие на 2023 г., което ще се равнява на техническа рецесия, преди да се върнат към положителен растеж през пролетта на следващата година, пише „Политико“.

Прогнозите за растежа за 2023 г. бяха намалени до 0,3% както в ЕС, така и в еврозоната, което е намаление с над един процентен пункт спрямо предишните оценки от юли. Намаляването на оценката е най-вече следствие от войната на Русия срещу Украйна, която изостри енергийната криза и повиши инфлацията, както и от затягането на финансовите условия и удара по доверието на бизнеса.

„Наближава краят на една година, в която Русия отново хвърли тъмната сянка на войната върху нашия континент“, заяви Паоло Джентилони, комисар на ЕС по въпросите на икономиката. „Рязкото покачване на цените на енергията и необузданата инфлация сега вземат своето и сме изправени пред много труден период както в социален, така и в икономически план“, каза той.

Сега се очаква три държави да имат отрицателен растеж през 2023 г: Германия – с 0,6 %, Латвия – с 0,3 %, и Швеция – с 0,6 %.

Само в четири държави се очаква ръст над един процент – Ирландия, Малта, Румъния и България, а в останалите – един процент или по-малко.

Същевременно очакванията за БВП за тази година бяха повишени до 3,2% в блока с единна валута и 3,3% за ЕС като цяло, в сравнение с предишните 2,6 и 2,7, главно поради силното представяне на сектора на услугите, тъй като потребителите се втурнаха да харчат натрупаните от пандемията спестявания.

Изпълнителният орган на ЕС представи и първата си прогноза за 2024 г., според която растежът в блока се завръща с 1,5 % в еврозоната и 1,6 % в ЕС.

Комисията също така очаква инфлацията да се задържи по-висока за по-дълго време – 8,5 % в еврозоната през тази година и 6,1 % през следващата, което е над предварително прогнозираните съответно 7,6 % и 4 %.

По подобен начин в ЕС сега се очаква цените да се повишат с 9,3% на годишна база и да останат високи – 7% през 2023 г. – в сравнение с предишните 8,3% и 4,6%.

Растежът на заетостта също ще спре през 2023 г., обръщайки тенденцията, която доведе до рекордни нива на заетост в блока след пандемията. Безработицата ще се повиши до 7,2% в еврозоната и 6,5% в ЕС през 2023 г.

Още икономически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук