Гърция, граница, бежанци, Турция

Запознайте се с неочаквания нов най-добър приятел на Европа. Докато континентът се опитва да евакуира своите граждани от Афганистан и да предотврати потенциална бежанска вълна по границите си, Европа се обръща към Пакистан – отдавна разглеждан като държава парий – за помощ и за двете.

Само за една седмица външните министри на Германия, Нидерландия и Великобритания посетиха Исламабад. Те дадоха обещания за бързи парични средства на пакистанската хазна за съдействие в съседната хуманитарна криза и изсипаха възхвали към страната за помощта за евакуация на хиляди дипломатически служители и афганистански работници от Кабул.

Посланикът на Германия в Пакистан Бернхард Шлагек заяви, че не би било възможно да излезе немски и холандски персонал без помощта на Исламабад, а Пакистан получи и приятелски обаждания от председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, висшия представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, австрийците и словенците, които в момента заемат ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Тази новооткрита привързаност към Пакистан е значителна промяна в дипломатическите връзки от тази пролет, когато ЕС имаше очи само за стария пакистански враг Индия. През април ЕС се ангажира с индо-тихоокеанска стратегия, която има за цел засилено европейско сътрудничество с Индия срещу (съюзника на Пакистан) Китай. През май Брюксел започна също преговори за свободна търговия с Ню Делхи.

Завръщането на талибаните в Кабул сега дава на Пакистан отлична възможност да се върне в играта. Той използва вниманието, за да се опита да затвърди имиджа си в международен план и да използва позицията си на основна дестинация за афганистанските бежанци, за да изиска точните отстъпки за своите приоритети като икономическа помощ, търговски стимули, по-свободни пътувания до Европа и дипломатическа подкрепа за спорния регион Кашмир.

Стъпките идват в критичен момент, когато Пакистан и Европа се сблъскват с оттеглянето на САЩ от региона. Вашингтон отдавна е основният доставчик на оръжие и помощ на Пакистан, търсейки помощта на Пакистан в Афганистан, но тъй като отношенията се влошиха – особено след като Пакистан предостави помощ на афганистанските талибани – Исламабад се стреми да инвестира в други отношения. Европа, която беше засегната от решението на САЩ да се изтегли, сега трябва да подсигури собствените си интереси в региона без американска помощ.

Приятели в нужда

Преди афганистанската криза Пакистан не беше популярен в Брюксел. Консервативната ислямска държава рутинно беше нападана заради своите човешки права и двуличното си поведение в Афганистан, където едновременно подкрепяше както НАТО, така и талибанските сили. Докато ЕС е основен търговски партньор за Пакистан, южноазиатската страна е далеч надолу в списъка на приоритетите на ЕС.

Но всичко това се промени, откакто талибаните превзеха Афганистан миналия месец, оставяйки европейските страни отчаяно да евакуират своите граждани.

Исламабад подчерта своята роля в подпомагането на европейските и чуждестранните служители да напуснат Кабул, между които 294 холандски граждани, 201 белгийци, 216 италианци и 273 датчани. В допълнение, Пакистан също помогна за евакуацията на повече от 4000 афганистански граждани, които са работили със САЩ и съюзническите сили в Кабул. Страната успя да го направи поради силните си връзки с талибаните, което й позволи да продължи полетите и да поддържа посолството си отворено, въпреки че повечето държави се опитваха да напуснат страната.

„Изпитваме огромно възхищение и уважение към Пакистан и бихме искали да потвърдим нашата благодарност“, каза холандският външен министър Сигрид Кааг на пресконференция в Исламабад в сряда.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, който беше на следващия ден в столицата, обяви, че Великобритания изпраща екипи до съседите на Афганистан, включително Пакистан, за да подпомогне обработката на пристигащите от Афганистан и да ги репатрира във Великобритания. Той също така обяви, че Великобритания незабавно изпраща 30 милиона британски лири на съседите на Афганистан, главен от тях Пакистан, за да им помогне да се справят с хуманитарната криза.

„Пакистан е жизненоважен партньор за Великобритания“, каза Рааб.

В дългосрочен план Европа вярва, че Пакистан е от решаващо значение за предотвратяване на нова вълна бежанци. Приемането на бежанци е токсичен проблем в Европа и континентът се стреми да избегне наплива, който преживя при последната вълна по европейските граници през 2015 и 2016 г. Австрия се зарече да не приема афганистански бежанци, след като талибаните превзеха страната този месец, а френският президент Еманюел Макрон каза, че Европа „трябва да предвиди и да се предпази от големи нередовни миграционни потоци, които биха застрашили онези, които ги използват“.

Ето къде се търси помощта на Пакистан. Страната вече е домакин на милиони афганистански бежанци и Европа се надява, че с подходящи стимули, ще приеме още.

Само преди няколко месеца, когато външните министри на двете страни се срещнаха, Германия охули депресираната икономически държава, нейните репресивни закони за богохулство и липсата на защита на малцинствата.

Миналия уикенд тонът на външния министър Хайко Маас беше значително различен: „Като съсед на Афганистан Пакистан по-осезаемо чувства последиците от кризата. Германия няма да се откаже от региона. В допълнение към нашия финансов ангажимент, ще продължим конкретни проекти, като например в управлението на границите.“

Холандският външен министър Кааг каза в Исламабад: „Ние сме благодарни за дългогодишната роля Пакистан за бежанците през годините. Ще проучим начини, по които можем да помогнем на Пакистан в ролята му на приемаща бежанци нация и искаме да инвестираме и да използваме подобряването на климата за привличане на бизнес и инвестиции в самия Пакистан.“

Обикновена услуга

Съзнавайки своето преимущество, Пакистан се опитва да настоява за увеличаването на търговията и икономически ползи.

Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши натисна Рааб да извади Пакистан от „червения списък“, който забранява пътувания до Великобритания за страни, където се смята, че коронавирусът е твърде тежък. Рааб потвърди, че пакистански и британски служители се срещат в понеделник, за да го обсъдят. Той също така помоли Рааб да подкрепи премахването на Пакистан от „сивия списък“ на международната инициатива за борба с прането на пари и тероризма, известна като Работна група за финансови действия, която освен че е петно върху международната му репутация, прави по-труден за Пакистан достъпа до международен кредит.

Исламабад също се опитва да убеди страните от ЕС да запазят търговската схема, наречена GSP+, която позволява на Пакистан да изнася стоки в Европа при ниски или нулеви мита. Схемата изисква от Пакистан да подобри спазването на правата на човека, като детския труд, свободата на пресата и религиозните свободи, но групите за правата на човека са документирали влошаване на перспективите.

Исламабад настоява Европа отново да позволи на своя национален превозвач, Международната авиокомпания на Пакистан, да лети до блока. Регулаторите забраниха PIA да лети до Европа от юни миналата година, когато се оказа, че стотици пилоти, работещи за авиокомпанията, може да са получили фалшиви лицензи.

Всичко това е допълнение към искането за икономическа помощ за приемане на входящи бежанци, която много европейски страни надлежно обещаха, и дипломатическа подкрепа за Кашмир, регион, който и Индия смята за свой собствен.

Изгодна сделка

Вероятно Пакистан ще преследва изгодна сделка. Като видя как Турция договори сделката си, за да опази търсещите убежище да влизат в Европа, Пакистан ще преследва подобна стратегия.

„Ако бежанците дойдат в Пакистан, те ще имат ефект върху нас“, каза посланикът на Пакистан в ЕС Захир Аслам Джанджуа миналия месец. „И тогава те могат да не спрат тук, а да се преместят и в други страни.“

От 1979 г., когато Съветският съюз нахлу в Афганистан, Пакистан е от решаващо значение за гарантиране на дипломатически, търговски и логистични връзки между Афганистан и останалия свят. С Афганистан сега в ръцете на талибаните, вероятно всяка страна, която иска да прави бизнес с тях, ще се нуждае от помощта на Пакистан.

Пакистан се надява на продължаващ ангажимент на Запада – и предупреди за последствия, ако не го направи.

„Отказът би бил опасен и никой няма да спечели от това. И никой не може да предскаже последствията от него“, каза Куреши.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!