Стотици полицаи, пожарникари и надзиратели от затворите се събраха на протест пред Министерски съвет с искане за по-достойно заплащане на нощния труд.

Служителите на МВР изразяват недоволството си навръх професионалния им празник – 5 юли.

Според тях заплащането за нощния труд на униформените е неприемливо. От 2007 година насам той се компенсира със ставка от 25 стотинки на час, която те определят като „унизително ниска“.

Протестиращите униформени показаха копие на писмо от 1942 година, с което началникът на пощата в малкия български град Златоград иска увеличение на дажбата хляб на трима негови служители, които работят и през нощта.

„Българи, говорим за Втората Световна война. Говорим не за България в ЕС, а за България в купонна система по време на войната. И сега ли за една нощна смяна ще получаваме една допълнителна дажба хляб?“, попита председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

По думите му протестиращите ще настояват за увеличение на минималното възнаграждение за нощен труд за всички държавни служители, които го полагат, а не само на полицаите.

Валентин Попов припомни още, че в някои отрасли на частния сектор въпросът е решен с колективни трудови договори, а в тази връзка попита:

„Пак ли държавата ще е най-лошият работодател?“.

„Няма да обяснявам всичко това на министъра на вътрешните работи, защото той е минал през цялата йерархия на системата и е положил достатъчно нощен труд, за да знае за какво дума. Нямам намерение да го обяснявам и на министър-председателя, защото в началото на кариерата си и той е имал удоволствието да се потруди през нощта“, каза пред протестиращите Попов.

Полицаите отправят покана към всички политици да прекарат поне три поредни нощни дежурства в избрана от тях структура на МВР, за да видят какво е натоварването на униформените и да осъзнаят необходимостта от по-достойно възнаграждение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!