протест полицаи

Полицаите започват протести с искане за по-високи заплати. Първата проява на недоволство е насрочена за днес във Варна. Подготвят се протести и в Русе, Кърджали и Бургас.

Според най-големия синдикат в МВР, до момента реални преговори с ръководството на министерството не е имало.

„Принудени бяхме да преминем към ефективни протестни действия. От 12 октомври до момента не бяха положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори между нас по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР“, заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Той подчерта, че е воден неформален диалог с политическото ръководство на министерството, но от там е получено предложение единствено за 10-процентно увеличение, което е залегнало в проектобюджета за догодина.

„Това категорично не ни удовлетворява, защото се направи в последния момент. Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация – министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30%. Колеги с професии, съизмерими с нашите, взеха увеличение от порядъка на 28% под предлог работа в условията на пандемия. Аз не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията. Към това може да прибавите и протестите. Въобще МВР живее в един друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. Мисля, че 10% при това положение е подигравка“, коментира още Илия Кузманов.

За работата си на първа линия досега полицаите са получили еднократно награди от по 650 лв. И тези пари обаче не са стигнали до всички. Според СФСМВР те са раздадени по неясни критерии, поради което от двама служители на една и съща длъжност в едно управление само единият е взел бонус. В същото време полицаите продължават да са на първа линия, а няма дори информация колко от тях са се заразили с коронавирус.

Ако исканията им не бъдат чути до 8 ноември от синдиката предвиждат голям национален протест в столицата в началото на ноември

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!