Волен Сидеров бе осъден за обида на полицая Борислав Муеров /снимка - кадър/

Бившият началник на „Охранителна полиция“ Борислав Муеровосъди лидера на „Атака“ Волен Сидеров да му плати обезщетение от 1000 лева, съобщава „Лекс“. Муеров, който сега огравявя полицията в Габрово, е завел частичен иск от 1000 лева за непозволено увреждане, като част от 20 000 лева, които претендира за причинените му неимуществени вреди от обидни думи от страна на Сидеров.

Жалбата на полицая е причинена от поведението на Сидеров по време на предизборния митинг на партията му на 20 октомври 2015 г. пред Министерския съвет, а делото се проточи, тъй като е било трудно Сидеров да бъде открит, пише изданието.

Муеров е бил обиждан, докато е ръководел охраната на събитието, а в интернет още могат да се видят записи как Сидеров и съпартийците му са наобиколили униформения. Проведена е и експертиза на видеозапис. Съдия Мария Карагьозова приема, че Сидеров отправя към Муеров следните реплики:

„Вие сте престъпник в униформа, може би“; Може би сте бандити“; „Защо прилагаш полицейско насилие?“; „Не ме удряйте, не ме блъскайте, вие сте свикнали да удряте и блъскате патриоти, а престъпниците да ги галите“; „Може да сте бандит в униформа“; „Вас са Ви назначили тези мафиоти, които сега управляват България“; „В момента нарушавате закона, това са полицаи нарушаващи закона“; „Защо блъскате и биете моите колеги, искате сблъсък, така ли?“; „Там в полицията сключвате ли гей бракове само да ми кажеш?“; „На такъв ми приличаш“; „Време е да събирате парите от наркотрафикантите“.

Съдът прие, че всички изрази без последния, не са обидни, защото представляват зададени въпроси, изказани мнения и оценки или се отнасят до трети лица.

„Като обиден израз, накърняващ честта, достойнството и доброто име на Борислав Муеров, съдът счита единствено следният: „Време е да събирате парите от наркотрафикантите“. Това е така, защото разпространяването на наркотични вещества е престъпление, а употребеният израз обективира съждение, че ищецът Муеров като част от българската полиция осъществява забранена от закона дейност“, пише в решението на съда.

Съдът уважи иска в пълния му размер от 1 000 лева. Решението може да бъде обжалвано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!