Полицията в Хонг Конг използва сълзотворен газ срещу активисти, които се събраха на протест в района Юен Лун въпреки забраната за провеждането му.

На кадри, разпространени от местните телевизии се виждат десетки хиляди облечени в черно демонстранти, които са обстрелвани с гранати сълзотворен газ. Някои от протестиращите обградиха един от полицейските микробуси и започнаха да хвърлят камъни по него.

Както е известно протестиращи в Хон Конг обявиха, че няма да се съобразят с полицейската забрана и ще проведат планирания протест срещу бандите, които миналия уикенд упражниха насилие срещу мирни демонстранти.

Общественото недоволство в специалния административен район ескалира, след като миналата неделя група мъже, облечени в бели тениски и въоръжени с метални пръти и палки нападнаха активисти на железопътна гара в мегаполиса. В резултат бяха ранени 45 души.

Нападението е поредният инцидент по време на продължаващите над седем седмици безпрецедентни продемократични протести, които не стихват, тъй като подкрепяните от Китай местни власти отказват да удовлетворят исканията на демонстрантите.

Активистите искат пълната отмяна на спорния закон за екстрадицията, а не само неговото отлагане. Опасенията са, че по този начин Пекин ще може да преследва опонентите си и то със съдействието на властите в автономния регион.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!