Законът за националната сигурност, предизвикал бурни протести, е на път да бъде приет

Тежки сблъсъци в Хонконг. Протестиращи проникнаха през барикадите, издигнати от полицията около сградата на централното правителство и хвърляха коктейли „Молотов“ срещу органите на реда по време на 13-ия поред протест в автономния регион, съобщава АФП. Силите за сигурност използваха водни оръдия с оцветена в синьо вода срещу протестиращите в опит да ги разпръснат.

По-рано полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращи, нарушили забраната за демонстрации в автономния регион. Сблъсъците избухнаха пред сградата на правителството в централната част на мегаполиса. Демонстрантите хвърляха камъни и насочваха лазерни фенерчета срещу силите за борба с безредиците, които издигнаха ограждения около зданието, за да предотвратят нахлуването на множеството.

Новият масов протест беше организиран в Хонконг въпреки забраната на властите в автономния регион. Хиляди продемократични активисти излязоха по улиците на мегаполиса за 13-и пореден уикенд само ден, след като няколко от лидерите им бяха арестувани.

Полицията забрани провеждането на демонстрации от съображения за сигурност. Миналата седмица при протестите избухнаха тежки сблъсъци – едни от най-сериозните изблици на насилие по време на тримесечното недоволство в защита на демокрацията. Органите на реда предупредиха местните граждани да очакват „нови безредици“ и да бъдат внимателни през уикенда.

Полицията издигна нови барикади около силно охраняваната правителствена сграда в Хонконг – департамента, който представлява централната власт на Китай. На улицата бяха разположени водни оръдия в очакване на нови сблъсъци.

Хиляди активисти, облечени в превърналите се в емблема на протестите черни тениски, изпълниха централната част на Хонконг – разположиха се в паркове, спортни зони, а някои дори излязоха на марш по околните улици.

Демонстрацията, която беше отменена в петък от организаторите – нещо, с което хората не се съобразиха, трябваше да отбележи петата годишнина от отхвърлянето на Пекин от призива за всеобщо избирателно право в полуавтономния район, което предизвика 79-дневното недоволство на Движението на чадърите през 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!