цветя и свещи в памет на Джордж Флойд
на снимката: цветя и свещи в памет на Джордж Флойд

Полицейските служби в американския град Минеаполис ще бъдат демонтирани и реформирани тотално, съобщиха градските съветници след заседанието си късно снощи. Решението им беше взето след събитията, последвали смъртта на Джордж Флойд в града по време на арест и исканията на протестиращите в цялата страна за борба с расизма в полицията и институциите в САЩ.

„Ние се ангажирахме да премахнем полицията, такава, каквато я познаваме до момента в град Минеаполис, и да я възстановим заедно с нашата общност в нов формат, гарантиращ обществената безопасност, който всъщност ще поддържа нашата общност в безопасност“, заяви президентът на Съвета Лиза Бендер пред Cи Ен Ен.

Дълъг и оспорван дебат

Девет от 13-те съветници заявиха, че ще бъде създаден „нов модел на обществена безопасност“ в град, в който органите на реда са обвинени в расизъм, съобщават от Би Би Си.

Активисти, които от години желаят да бъде предприет подобен ход, го нарекоха повратна точка.

Анализатори обаче посочват, че в Минеаполис може да се очаква дълъг и оспорван дебат относно полицейската дейност.

Масовите протести срещу расизма

Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на неговия арест предизвика масови протести срещу расизма и полицейската бруталност. Мерките за сигурност в цялата страна бяха премахнати в неделя, когато вълненията започнаха да се успокояват.

Видеозапис на Флойд, 46-годишен афроамериканец, прикован към пода от бял полицай, затиснал с коляно врата му в продължение на почти девет минути, предизвика възмущение в световен мащаб.

Дерек Шовин – в съда днес

Полицаят Дерек Шовин беше уволнен и обвинен в убийство втора степен. Днес той ще се яви в съда.

Други трима полицаи, които са били на мястото, също са уволнени и обвинени за съдействие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!