Андржей Дуда - президент на Полша

Президентът на Полша Андржей Дуда се противопостави на предложението на американския президент Доналд Тръмп за реинтеграция на Русия в елитната група Г7, настоявайки, че „бизнес както обикновено“ е неприемлив предвид окупацията на Москва на украинска територия.

„Трябва ли да имаме подход на „бизнес, както обикновено“ към Русия? … Вярвам, че не можем при настоящите обстоятелства“, заяви президентът Анджей Дуда пред репортери на съвместна пресконференция с гостуващия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс.

Въпросът за реинтеграцията на Русия в Г-7 раздели лидерите на срещата на върха миналата седмица във Франция, след като Тръмп настоя Москва да бъде допусната обратно в групата след експулсирането ѝ през 2014 г.

Русия беше изгонена от тогавашната Г8, след като анексира от Украйна полуостров Крим, ход, който никога не беше признат от международната общност.

Но Тръмп, който ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 през следващата година, заяви, че ще покани Русия на събитието, ход, подкрепен от Франция, но критикуван от Великобритания и Германия. Полша не е член на Г-7.

Изказвайки се заедно с Дуда в понеделник, Пенс внесе различен тон, настоявайки, че е от решаващо значение „да останем бдителни“ към Русия.

Той обвини Москва, че се е опитала да влияе върху избори и да използва доставките си на нефт и газ, за да „раздели нашия съюз“, в очевидна препратка към противоречивия газопровод „Северен поток 2“, предназначен да изпраща руски газ в Германия.

Вашингтон и Варшава, наред с други, се противопоставят на газопровода, опасявайки се, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки, които Москва може да използва за оказване на политически натиск.

Полша отдавна поддържа тесни връзки със САЩ, които счита за основен гарант за нейната сигурност в НАТО и като опора срещу Русия.

Пенс и полският премиер Матеуш Моравецки трябваше да подпишат съвместна американско-полска декларация за сигурността на цифровата инфраструктура по-късно в понеделник.

„Считаме, че тази декларация ще даде жизненоважен пример за останалата част на Европа по по-широкия въпрос за 5G“, каза Пенс пред репортери по-рано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!