На снимката: премиерите Виктор Орбан и Матеуш Моравецки

Лидерите на Унгария и Полша продължиха да се противопоставят на предложенията на ЕС за неговия дългосрочен бюджет и пакет за възстановяване от коронавируса, настоявайки средствата да бъдат отделени от условията на върховенството на закона, предаде АФП.

Изказвайки се след среща с полския си колега Матеуш Моравецки, унгарският премиер Виктор Орбан заяви:

„Предложението на масата е неприемливо за Унгария“, отхвърляйки предложената защита на върховенството на закона, което вместо това представлява „правото на мнозинството“.

Противоречието с двете страни разгневи други държави-членки на ЕС, като много очакваха плащания от пакета за стимулиране на блока, за да помогнат на икономиките, разбити от пандемията на фона на страховете от по-лошото, което предстои. В съвместно изявление след срещата в четвъртък Орбан и Моравецки откроиха идеята, която Орбан по-рано лансираше, за отделяне на плащанията в ЕС от спора за върховенството на закона.

„Общото ни предложение е да улесним бързото приемане на финансовия пакет чрез установяване на процес в два коловоза“, се казва в изявлението. „Търсим решения, които осигуряват необходимите финансови ресурси възможно най-скоро за всички държави-членки“.

Вторият „коловоз“ би включвал дискусия „в Европейския съвет дали трябва да се установи връзка между върховенството на закона и финансовите интереси на Съюза“.

В предложението се казва, че ако трябва да се установи такава връзка, правителствата на ЕС ще трябва да обсъдят изменението на управляващите договори на блока, за да ги приспособят.

Изявлението също така обещава, че „нито Полша, нито Унгария няма да приемат нито едно предложение, което се счита за неприемливо от другата“ страна.

Двете страни са обвинени от Брюксел в отмяна на демократичните свободи. Полша вече е обект на процедура по разследване от ЕС заради усилията си да ограничи независимостта на съдебната власт, както и Унгария за ерозия на демократичните норми, като свободата на печата, при управлението на Орбан.

Двете държави разглеждат предложенията за върховенство на закона като атака срещу тях, тема, която Моравецки продължи в четвъртък, когато говори заедно с Орбан.

„Днес сме атакувани ние, но утре може да е България или друга държава, ние използваме ветото не само за нашата страна, но и за доброто на ЕС като цяло,“ каза той.

Настоящата криза изостри напрежението в рамките на дясноцентристката група на Европейската народна партия (ЕНП). Партията на Орбан „Фидес“ принадлежи към ЕНП, но много от гласовете в групата са критични към „Фидес“ и стореното от нея по отношение върховенството на закона.

По-рано тази седмица евродепутатът от „Фидес” Тамаш Дойч стигна дотам, че сравни германския президент на ЕНП Манфред Вебер с нацистката тайна полиция.

„Той (Вебер) казва, че ако нямаме какво да крием, няма от какво да се страхуваме“, каза Дойч пред унгарска телевизия. „Спомням си, че Гестапо и AVH (унгарската секретна полиция от комунистическата епоха) имаха един и същ лозунг“, продължи той.

Запитан за коментарите в четвъртък, шефът на кабинета на Орбан Гергели Гуляс каза пред журналисти, че те са „забавни и леки в сравнение с това, което някои евродепутати казаха за Унгария“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!