Полша, ЕС
Може ли да се развърже възелът мжеду Полша и ЕС?

Съдебната реформа може да предизвика излизането на Полша от Европейския съюз, се казва в изявление на Върховния съд в страната.

Спорът за съдебната реформа в Полша продължава няколко години. Много наблюдатели от страната и чужбина смятат, че управляващата партия Право и справедливост (ПиС) се опитва да подчини съдебната система и да ограничи нейната независимост. Миналата седмица парламентаристите на ПиС внесоха парламентарни изменения в закона за съдилищата и Върховния съд, за да „накажат съдии, които надвишават своите правомощия“. Това предизвика силно недоволство както на опозицията, така и на значителна част от съдебната общност.

„Противоречието между законодателството на ЕС и полското законодателство, което авторите на законопроекта инициират, вероятно ще доведе до факта, че структурите на ЕС ще започнат процедура за установяване на нарушения на задължения, произтичащи от договори в рамките на ЕС, и в крайна сметка – до необходимостта от напускане на Европейския съюз,“ се казва в съобщението.

Върховният съд е убеден, че всички предложени промени „заслужават отрицателна оценка“ и „представляват реална заплаха за независимостта на полската съдебна система“.

В изявлението се казва, че предложените промени в крайна сметка ще доведат до отстраняване от професията на онези съдии, „чиито възгледи не съответстват на възгледите на управляващото мнозинство“.

Деканите на юридическите факултети на полските университети също изразиха опасенията си от промените в законодателството за съдилищата, като разпространиха изявление.

„Като адвокати и декани на факултети, които обучават бъдещи юристи, ние изразяваме дълбоката си загриженост относно противоконституционните решения, предложени в проектозакона от 12 декември 2019 г.“, се казва в изявлението.

„Ние вярваме, че наше задължение е да представим на обществеността общата ни позиция и да дадем сигнал на онези, които управляват в държавата, че приемането на предложените решения ще накърни основните принципи на органа, въз основа на които функционира Република Полша и които произтичат както от Конституцията, така и от законите на Европейския съюз“ , се отбелязва в документа, подписан от около 15 декани на юридически факултети на най-големите полски университети.

По-рано полските власти проведоха съдебната реформа, заради която страната е заплашена с дисциплинарни мерки от Европейския съюз. Така Законът за Върховния съд, който влезе в сила през юли 2017 г., даде право на изпълнителните органи да удължат мандата на съдиите, след като навършат пенсионна възраст, която беше намалена до 65 години. Европейската комисия счита, че предоставянето на такива правомощия нарушава разпоредбите на договора с ЕС. ЕК се обърна към съда на ЕС с искане за временно спиране на полската реформа.

След като съдът на ЕС установи нарушения, държавата трябва да изпълни решението възможно най-скоро. В случаите, когато ЕК прецени, че страната не е изпълнила решението, тя може да заведе ново дело с искане за парични санкции.

ЕК счита, че Полша, осъществявайки съдебната реформа, не е изпълнила задълженията си за предоставяне на ефективни средства за защита в независим и безпристрастен съд. ЕС счита, че новият дисциплинарен режим за съдиите в Полша подкопава независимостта на полските съдии, като не им предоставя необходимите гаранции за защита от политически контрол, както се изисква от съда на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!