Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия заяви в четвъртък по време на посещението си във Варшава, че трябва да се работи още за укрепването на върховенството на закона в Полша, след като Брюксел одобри отпускането на милиарди евро по програмата COVID-19 за икономическо възстановяване на страната. По думите ѝ първото плащане ще бъде извършено едва след като бъдат въведени реформите.

Достъпът на Полша до 23,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 11,5 млрд. евро евтини заеми беше блокиран поради спор за независимостта на съдебната система. Но в сряда Комисията заяви, че одобрява плана за възстановяване на Полша, с което откри пътя на Варшава към средствата.

Въпреки това Комисията заяви, че Полша ще трябва да изпълни важни задачи, свързани с независимостта на съдебната власт, да възстанови незаконно уволнените съдии и да реформира дисциплинарната си система, преди да започне да получава средства.

„Не сме достигнали края на пътя по отношение на върховенството на закона в Полша“, заяви Урсула фон дер Лайен на пресконференция.

Полша отхвърля обвиненията, че се опитва да политизира съдебната система, като твърди, че промените й целят да заличат остатъците от влиянието на комунистическата епоха и да отстранят съдиите, които се смятат за стоящи над закона.

Тя също така заяви, че спирането на средствата в момент, когато повече от 3,5 милиона бежанци са преминали границата от Украйна, е неоправдано.

Централно място в спора за върховенството на закона заема дисциплинарната камара за съдиите, която според критиците се използва като инструмент за политическо влияние.

Законодателите в долната камара на парламента гласуваха в подкрепа на законопроект, който ще замени камарата с нов орган, но според критиците той не решава основния проблем с политизирането на съдебната власт.

Горната камара на парламента, Сенатът, предложи изменения на законопроекта, които ще гарантират, че уволнените съдии ще се върнат на предишните си длъжности и че всички решения на дисциплинарната камара ще бъдат анулирани. Те обаче вероятно ще бъдат отхвърлени, когато законопроектът се върне в долната камара.

„Комисията премахна всякакъв стимул за властите, които контролират долната камара, да приемат сериозно всички положителни изменения, предложени от Сената“, каза Войчех Садурски, професор по право в университетите в Сидни и Варшава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук