F-35 B
На снимката: изтребител F-35 B

САЩ одобриха продажбата за Полша на 32 от най-новите военни самолети F-35 на стойност 6,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът. Полша обаче се надява да успее да свали цената на покупката.

Според съществуващата практика продажбата е одобрена от Държавния департамент, а Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната в Пентагона съобщава за това.

„Продажбата ще помогне на целите на външната политика и националната сигурност на САЩ. Тя ще подобри сигурността на съюзника в НАТО – се казва в доклада – Предложената продажба на Ф-35 ще даде на Полша значителен отбранителен потенциал за отблъскване на агресията в региона и гарантиране на принципа на оперативна съвместимост с въоръжените сили на САЩ.“

Пентагонът очаква Варшава да няма затруднения с интегрирането на новия самолет във въоръжените си сили.

Министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак заяви, че се надява покупката на 32 бойни самолета F-35 да струват на страната значително по-малко от обявената от Пентагона цена 6,5 милиарда долара.

Според Блашчак, както и в случая с неотдавна сключения договор за закупуване на система за противоракетна отбрана „Patriot“, обявената от Пентагона цена е максималната.

„Преди година, когато купувахме системата „Patriot“, максималната цена беше 10,5 милиарда долара. В хода на преговорите успяхме да се договорим за сума малко под 5 милиарда долара“, обясни военният министър.

Според него, необходимото съгласие от страна на Конгреса на САЩ за сключване на самолетната сделка ще бъде дадено в продължение на „най-много 15 дни“.

Блашчак обяви тази сделка за най-важната в историята на полската армия – полските военновъздушни сили ще навлязат в нова епоха. Очаква се новите самолети F-35 да заменят досегашните съветски МиГ-29 и Су-22.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!