ЕС

Полша определи като „политическа” стъпката на Европейския съюз за започване на безпрецедентно дисциплинарно производство срещу нея по оспорваните от Брюксел съдебни реформи, предприети от Варшава.

Беата Мазурек от управляващата партия „Право и справедливост” коментира, че ЕС иска да санкционира Полша по политически причини, включително за отказа си да приеме мигранти.

На снимката: Беата Мазурек от управляващата партия „Право и справедливост”

Мазурек твърди, че процедурата ще удари поляците, но няма да засегне политиката на управляващата партия за реформа на съдебната система и други обществени сфери. Тя също така твърди, че срещу Полша не могат да бъдат налагани наказателни санкции, защото те ще се нуждаят от единодушие, което няма да бъде постигнато поради несъгласието на Унгария с тях, която вече е обещала да наложи вето.

Според Еврокомисията с действията си управляващите в Полша нарушават върховенството на закона.

„Полша осъжда започването от страна на Европейската комисия на процедурата, предвидена в член 7, което по същество е политическо, а не правно” по природа, се казва в изявление на външно министерство, добавяйки, че с действията си Еврокомисията рискува да подкопае „взаимното доверие”.

По-рано днес Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения.

Това е първото предложение в историята за задействане на чл. 7 от договора за ЕС. Той беше приет, след като през 2000г. в управляващата коалиция в Австрия влязоха крайнодесни сили. Заради липсата на подобен текст тогава, държавите от ЕС едностранно замразиха отношенията си с Виена за девет месеца.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс отбеляза, че Комисията остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно. Той уточни, че предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

„Не ни беше лесно да вземем днешното решение, но нямахме друг избор. Винаги сме били ясни какво искаме от полските власти. Потвърждаваме поканата си към полския външен министър, готов съм и аз да пътувам до Варшава”, заяви Тимерманс.

Тимерманс отбеляза, че международни институции и неправителствени професионални организации са подкрепили оценката на ЕК на новото полско законодателство. По неговите думи има съмнения, че новите полски закони са противоконституционни.

„Върховенството на закона защитава спазването на всички европейски ценности, работата на общия пазар, поддържа взаимното доверие в ЕС. Прилагането на европейското право засяга дейността на ЕС”, поясни Тимерманс.

Тимерманс поясни, че в следващите три месеца ЕК може да оттегли предложението си, ако Варшава изпълни списък от мерки.

„Все още имаме надеждата, че можем да постигнем решение в интерес на поляците и на ЕС”, добави той.

ЕК днес е приела три решения – списък с мерки, които трябва да бъдат приложени от полските власти, предложение за задействането на чл. 7 от договора за ЕС (лишаване от право на глас), както и Варшава да бъде предадена на Съда на ЕС.

Тимерманс отчете, че досега ЕК е издала на Полша три препоръки, като Комисията и Варшава са разменили 25 писма. Същевременно полските власти са променили 13 закона, които заплашват върховенството на правото и разделението на властите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук