Вучич, Путин
на снимката: президентите на Сърбия и Русия - Александър Вучич и Владимир Путин

Европейските лидери ще използват срещата на високо ниво Европейска политическа общност, която започва в Прага, за да поискат от президента на Сърбия Александър Вучич страната му да синхронизира външната си политика с тази на ЕС. Това идва като гръм от ясно небе за проруските активисти у нас, които постоянно дават за пример западната ни съседка, относно мекото ѝ, и дори приятелско отношение, което показва тя към Русия. Но подобно политическо угодничество не се оказва в интерес нито за Сърбия, нито за България.

В Прага Вучич ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Главната тема ще е Косово, но на срещата ще бъдат поставени и въпросите за евроинтеграцията, санкциите срещу Русия и стратегическото позициониране на Сърбия спрямо войната в Украйна.

Посланикът на ЕС в Белград Еманюел Жофре повтори преди два дни на среща с Вучич преобладаващото становище на Брюксел по отношение на синхронизирането на външната политика на Сърбия с дневния ред на ЕС и въвеждането на санкции срещу Руската федерация. Дипломатът изрази готовността си да сътрудничи със страната по отношение на решаването на отворени въпроси, които са от ключово значение за по-нататъшния напредък на Сърбия по пътя към европейска интеграция.

На срещата си с Жофре, Вучич отбеляза, че Сърбия е посветена на реализирането на цели, които са в съответствие с нейната европейска ориентация, като силен икономически напредък и запазване на мира и стабилността в региона чрез инициативи за свързване, като по този начин показва, че е сериозен, отговорен и надежден партньор на ЕС.

Въпреки думите на Вучич обаче, Сърбия е единствената държава в региона, която не е наложила санкции на Русия. Дори миналата седмица министрите на външните работи на Сърбия и Русия Никола Селакович и Сергей Лавров подписаха в кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк План за консултации между своите министерства за периода 2023-2024 г.

ЕС реагира, като подчерта, че е „сериозно загрижен“ от подписването на този документ и че по този начин Сърбия изпраща сигнал, „че възнамерява да засили сътрудничеството си с Русия“.

Припомняме, че Сърбия води преговори за членство в ЕС от 2014 г. От началото на войната в Украйна на 24 февруари, отношенията с Русия също станаха важни и те ще бъдат ключови за решението за откриване на нов клъстер. Съседната ни страна имаше сравнително ниска степен на привеждане в съответствие с политиките на ЕС, именно поради несъгласуване с решенията, засягащи Русия. Тъй като по правило страната, която се стреми към членство, трябва да съобрази 100% политиките си с тези на ЕС до навечерието на пълноправното си членство, до началото на тази година, не беше упражняван толкова рязък натиск върху официален Белград.

Позицията „хем с Русия, хем с Европа“, явно не води до нищо добро, поне в международен политически план. Опитите на Вучич в тази посока се провалиха с гръм и трясък и сега ще му се наложи да избира между лоялността си към Русия и възможността Сърбия да стане модерна западна държава. Това трябва да послужи за пример на нашите политици, особено на президента Радев и назначеното от него служебно правителство, които уж се бият в гърдите, че България е надежден европейски партньор, но стане ли въпрос за Русия, не смеят и думичка да кажат. Ето нагледен пример как последствията от подобни действия може да се окажат пагубни за страната ни.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук