На снимката: Ян Енглерт в ролята на отец Ередия от "Осъдени души"

Класиката на Димитър Димов „Осъдени души“ излиза от печат през 1945 година,  а прeз 1975 година е филмирана от Въло Радев. И двете произведения имат огромен успех в България, а уникално за филма бе, че и главните роли се изпълняваха от чужденци. Невъзможната любов между богатата англичанка Фани Хорн и монахът Рикардо Ередия бе пресъздадена от унгарската актриса Едит Салай и полякът Ян Енглерт, който стана нещо като секссимвол по това време, макар че тази дума тогава не се употребяваше и сигурно щеше да е в разрез със социалистическия морал.

Ян Енглерт и Едит Салай в „Осъдени души“

На синеокият поляк обаче не му трябваха голи до кръста сцени и мачовски изяви – той грабна сърцата и умовете на повечето български дами така, както си беше облечен във филма – предимно с расо /а може би именно това допринесе за ефекта/. Някои жени дори го смятаха за по-привлекателен от Ален Делон, защото бил по-мъжествен, а Ален Делон тогава беше най-високата летва в тия работи.

Ян Енглерт и Едит Салай в „Осъдени души“

Ян Енглерт е роден през 1943 година във Варшава и е завършил висшето театрално училище пред 1964 година. Работи почти изцяло през кариерата си в няколко варшавски театъра, като през 2002 година става художествен ръководител на Народния театър.

Младият Ян Енглерт

От 1981 до 1987 г. е декан на Факултета за актьори в Държавното висше театрално училище, а от 1987 до 1993 г., след това между 1996 и 2002 г. е ректор на това висше училище.

Енглерт участва в повече от 80 филма, като първият от тях е „Канал“ на полския маестро Анджей Вайда. Единствената си международна награда в кариерата полякът получава за участието си в „Осъдени души“ /1975 година/, където е озвучен от Коста Цонев.

Ян Енглерт

Енглерт говори малко български. Известен е с много добро чувство за хумор и себеирония. Преди години Въло Радев казвал за него, че полякът е „много рядко съчетание на висок интелект и чувствителност, стигаща до страст“.

Ян Енглерт през 2007 година

Самият актьор признава в едно интервю, че ролята в „Осъдени души“ има сантиментална стойност за него. Той оценява голямата си популярност  в България и се чувства като посланик на българската култура в родината си.

Ян Енглерт и Вежди Рашидов /2015/

Днес Ян Енглерт е на 76 години, но продължава да играе в театъра и в киното. През миналата година той отново посети България по покана на ръководството на НАТФИЗ и стана Доктор хонорис кауза.

Енглерт в България – 2019

Енглерт в България – 2019
Ян Енглерт през 2019 година

Интервю с Ян Енглерт може да прочетете и гледате ТУК.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук