Нено Димов
на снимката: бившият министър на околната среда и водите Нено Димов

Нено Димов остава в ареста, реши апелативният спецсъд. Той потвърди определението на първата съдебна инстанция, с което бе отхвърлено искането на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за промяна на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека.

Съдебният състав прие доводите на Апелативната специализирана прокуратура срещу исканото изменение на мярката за процесуална принуда – наличие на обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, за което е обвинен, както и опасност да извърши друго престъпление. Съдът отчете високата обществена опасност и настъпилите тежки последствия от допуснатата умишлена безстопанственост от обвиняемия, довела до воден режим на 97 000 жители на град Перник и други селища в общината.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Единствено съдия Даниела Росенова има особено мнение. Според нея не е събрано доказателство, че ако е с по-лека мярк,а Димов ще извърши друго престъпление.

„Приятно беше да се чуе особеното мнение, защото в него за първи път се изложиха едни законосъобразни доводи, че липсват доказателства за реална опасност – това, което законът винаги казва“, каза адвокатът на Димов Ина Лулчева.

Бившия екоминистър Нено Димов е обвинен, че в качеството си на министър на околната среда и водите е проявил умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир „Студена“ е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпадна от кабинета „Борисов 3“. Той беше в управлението от квотата на „Обединени патриоти“, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук